Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu, līdz 1.jūnijam pagarinot termiņu, līdz kuram iespējams tirgot cigaretes bez krāsainiem brīdinājumiem par to kaitīgumu veselībai.

Grozījumi paredz, ka līdz 1.martam varēs nodot tirdzniecībai cigarešu iepakojumus bez ilustratīviem brīdinājumiem, bet tirgot cigaretes šādos iepakojumos varēs līdz šā gada 1.jūnijam.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Finanšu ministrijas rīcībā esošo informāciju pēc 2009.gada 1.janvāra akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanas cigaretēm strauji samazinājās brīvā apgrozībā laisto cigarešu apjoms, līdz ar to šā gada 1.martā tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietās atradīsies vismaz četri līdz pieci miljoni cigarešu paciņu, kuru iepakojums nebūs papildināts ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Gadījumā, ja netiku rasts risinājums, tie būs jāizņem no tirdzniecības un jāiznīcina.

"Atbilstoši likumam "Par akcīzes nodokli" akcīzes nodokļa maksātājam atmaksā samaksāto akcīzes nodokli par atdotām akcīzes nodokļa markām par laistām brīvā apgrozībā akcīzes precēm, kuras ir iznīcinātas. Tādējādi par tabakas izstrādājumiem, kas izņemti no tirdzniecības un iznīcināti, no valsts budžeta būs jāatmaksā akcīzes nodoklis vismaz piecu miljonu latu apmērā, kas pašlaik, ņemot vērā saspringto situāciju valsts budžetā, nebūtu atbalstāms," bija teikts FM vēstulē Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai.

FM arī norādīja, ka cigarešu izņemšana no tirdzniecības vietām un atgriešana akcīzes preču noliktavās to iznīcināšanai, un akcīzes nodokļa marku atdošana Valsts ieņēmumu dienestam (VID) uzliktu nesamērīgu administratīvo slogu ne tikai uzņēmējiem, bet arī VID kā administrējošajai iestādei. Lai varētu atmaksāt atbilstošu akcīzes nodokli, VID būtu jāpārliecinās par attiecīgu akcīzes nodokļa nomaksu par katru atdoto akcīzes nodokļa marku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!