Foto: Saeimas administrācija

Mainoties valdībai, Saeimas vadībai un parlamenta komisiju vadītājiem, Nacionālajā drošības padomē (NDP) būs tikai viens jauns loceklis - Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Savukārt eksprezidents Valdis Zatlers, kurš iepriekšējā parlamenta sasaukumā vadīja Saeimas Nacionālās drošības komisiju, NDP vairs nedarbosies.

NDP strādā Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, parlamenta Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, aizsardzības ministrs, ārlietu ministrs un iekšlietu ministrs. Tiesības piedalīties NDP ir ģenerālprokuroram, ar padomdevēja tiesībām uz NDP sēdi var uzaicināt valsts drošības iestāžu vadītājus, to nosaka likums.

Arī jaunajā valdībā savus pienākumus turpina pildīt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V). Jaunajā parlamenta sasaukumā Aizsardzības komisiju turpinās vadīt deputāts Ainars Latkovskis (V), savukārt bijusī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šodien ievēlēta par Nacionālās drošības komisijas vadītāju, bet par parlamenta priekšsēdētāju kļuvusi Mūrniece.

Kā ziņots, Latvijas Reģionālās apvienības līderis Mārtiņš Bondars ceturtdien aicināja nebalsot par Āboltiņas apstiprināšanu Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatā, norādot, ka tādējādi drošības dienestu pārraudzība nonāks vienas partijas - "Vienotības" - rokās. Līdz ar Āboltiņas ievēlēšanu NDK vadītāja amatā Nacionālās drošības padomē no astoņiem locekļiem pieci pārstāvēs "Vienotību", uzsvēra politiķis.

Savukārt Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka Bondaram, strādājot Nacionālās drošības komisijā, būs iespēja vērot notiekošo, paust savas bažas un uzdot jautājumus drošības iestāžu pārstāvjiem, vai ir kāds politiskais spiediens. Viņa skaidroja, ka iekšējās un ārējās drošības jautājumi nav politiski vai politizēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!