Foto: F64

Līdz ar Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidoto redakciju bijušo "Parex" bankas īpašnieku Krasovicku ģimenes īpašumā varētu nonākt jau savulaik diskusijas raisījušais ielas posms Bulduros, kur komunikācijas par saviem līdzekļiem izbūvējuši pilsētas iedzīvotāji, vēsta raidījums "TV3 ziņas".

Par to, vai atcelt apgrūtinājumus Krasovicka ģimenei iegūt īpašumā minēto zemesgabalu nākamnedēļ lemšot Rīgas dome, ziņo raidījums.

Jūrmalas domes vadība šo informāciju raidījumam nekomentēja, bet domes pārstāvis Jānis Ķēniņš skaidroja, ka šādā gadījumā zemes īpašniekiem būtu jāsedz "ļoti lieli zaudējumi".

Jau vēstīts, ka pērn 16. aprīlī Jūrmalas pašvaldības deputāti atbalstīja nomas līguma slēgšanu uz pieciem gadiem par zemesgabala 3. līnija 2110 iznomāšanu kompleksa "Villa Marta" īpašniekam.

Konkrētais zemesgabals, kas ir ielas posms Bulduros 478 kvadrātmetru platībā, tiek iznomāts jau kopš 1999. gada. Ar jauno līgumuvairākkārt paaugstināta zemesgabala nomas maksa - iznomātājam gadā jāmaksā 1795,62 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Jau pērn bažas par plāniem šo zemesgabalu nodot privātpersonu - bijušo "Parex" bankas īpašnieku Krasovicku ģimenes - īpašumā paziņojumā medijiem pauda Jūrmalas aizsardzības biedrība. Tās priekšsēdētājs Uldis Kronblūms tolaik sacīja, ka šis zemesgabals iekļauts to 50 zemesgabalu sarakstā, par kuriem Jūrmalas dome marta beigās lēmusi sākt atsavināšanas procesu, un biedrība uzskata, ka jau kopš 1999. gada pilsētā notikuši mēģinājumi nodot šo īpašumu Krasovickiem. Kronblūms arī skaidroja, ka līdz 2014. gada maijam šis īpašums bijis iznomāts Aleksandrai Krasovickai "teritorijas labiekārtošanai".

Kā toreiz pauda Kronblūms, "Villas Marta" kompleksa apbūvei nepieciešamajos trijos kvartālos īpašnieki nojaukuši visas vēsturiskās koka ēkas, taču palikusi problēma ar šķērsielām. 3.līnija atdalījusi tenisa halli, kuras sasniegšanai iela bija jāšķērso.

Jūrmalas pašvaldība tolaik noraidīja jebkādas spekulācijas par ielas pārdošanu. Tika domē skaidroja, ka arī turpmāk zemesgabals tiks iznomāts, kas faktiski ir vienīgais iespējamais risinājums, ņemot vērā pirms 16 gadiem pieņemto lēmumu par vienota arhitektoniska kompleksa "Villa Marta" projektēšanu atbilstoši pasaulslavenā Latvijas izcelsmes arhitekta Meinharda fon Gerkana skiču projektam.

"Jāsaprot, ka šīs nomas attiecības ir 1999. gada pieņemtā lēmuma sekas. Un pašvaldība ir darījusi visu iespējamo, lai par pilsētas zemesgabalu iegūtu vismaz adekvātu nomas maksu. Savukārt spekulācijām par ielas pārdošanu vispār nav seguma, jo iznomātā zeme ir tehniskās apbūves teritorija ar sarkanajām līnijām - gāzes, ūdensvada un elektrības komunikācijām, kas šobrīd nekādā veidā nevar tikt kādam pārdotas," tolaik uzsvēra Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS).

Savukārt Pašvaldības īpašumu nodaļas vadītāja Indra Dreika skaidroja, ka līdz ar 1999. gada pašvaldības lēmumu šī teritorija tika neatgriezeniski izmainīta, uz ko 2000. gadā savā atzinumā norādījusi arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, skaidrojot, ka "ar tenisa halles būvniecību tiek noslēgta arhitekta Meinharda fon Gerkana projektētā villas teritorijas kompozīcija un 3. līnijas posms ir slēgts un faktiski kļūst par daļu no villas gruntsgabala, un ir jāatzīst, ka ar tiesiskajiem aktiem ir jau izdarītas neatgriezeniskas pārmaiņas divos pilsētas kvartālos".

Faktiski 3. līnija jau kopš 20. gadsimta vidus vairs nenodrošina piekļuvi jūrai, jo padomju laikos ielas galā tika izbūvēts kūrortārstniecības objekts, kas pārbūvēts gadsimtu mijā. Apkārtējie iedzīvotāji jau izsenis izmanto blakus esošās ielas - 2.un 4. līniju, kā arī 5. līniju, kas iziet no Bulduru dzelzceļu stacijas uz jūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!