Foto: LETA

Līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām partija "Vienotība" valdību negāzīs, domā kādreizējais Ministru prezidents Indulis Emsis (LZP).

Intervijā savu viedokli viņš skaidro ar to, ka tautsaimniecībā nav pamata straujai izaugsmei, līdz ar to, iespējams, apstiprināto valsts budžetu vajadzēs pārskatīt samazināšanas virzienā.

"Es neredzu lielus "plusus", ko valdības vadītājs kā ordeni varētu piespraust sev pie krūts pirms nākamajām vēlēšanām. Tāpēc, manuprāt, "Vienotībai" šobrīd ir izdevīgi palikt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ēnā, sakārtot savas iekšējās lietas partijā, pārorganizēties, sakopties un uz nākamajām Saeimas vēlēšanām nākt ar jaunu, kritisku noti attiecībā uz to, kā mēs visu laiku esam strādājuši, paši savus sliktos darbus pārspraust pie ZZS atbildības," norāda Emsis.

Iepriekš viņš esot piedalījies arī diskusijās par to, vai ir pareizais brīdis, lai ZZS pārņemtu valdības vadīšanu. Šajā analīzē vairākums sliecies atbalstīt viedokli, ka tas nav pareizi, jo valdības maiņa notikusi it kā "puslaikā" - "Vienotība" bija vadījusi trīs pēdējās valdības un virzījusi valsts attīstību sava koncepta veidā, bet ZZS bija kā otrais partneris, atbalstošā ass, kas centās stabilizēt iepriekšējās trīs valdības, uzskata Emsis.

"Vēlēšanu starplaikā pārņemt varu nav pareizi, jo jārēķinās ar iepriekšējo valdību nospraustajiem mērķiem, kā arī jālabo vai jāuzņemas atbildība par iepriekš pieļautajām kļūdām. Mēs nevarēsim sabiedrībai iestāstīt, ka ZZS neveidoja šo politiku, tā tikai pārņēma iepriekšējās iestrādes. Nevienu tas neinteresēs, visi prasīs rezultātu. Tas nozīmē, ka ZZS uzņēmās vadīt valdības kuģi tad, kad tas ir nolikts uz ne sevišķi laba kursa. No stratēģiskās politikas tas nebija pareizs lēmums," klāsta Emsis.

Tajā pašā laikā viņš norāda, ka "vēlētāji jautāja, cik ilgi ZZS būs otrā plāna lomā, kāpēc ZZS nepārņem valdības vadības stūri, ja ir radusies tāda iespēja". Vēlētāju spiediens esot bijis tik liels, ka faktiski neesot palikušas citas iespējas.

"Tā nebija plānota akcija. ZZS gribēja, lai "Vienotība" nobeidz iesākto, un tad nākamajās Saeimas vēlēšanās balsotāji varētu paust savu vērtējumu. Tagad ZZS būs līdzatbildīga par visu šo periodu. Tas ir liels premjera [Māra] Kučinska un viņa komandas izaicinājums - spēt izmainīt vēlētājiem tīkamākā virzienā Latvijas valsts virzību. "Vienotība" jau nav nekur pazudusi, tā ir integrēta jaunajā valdībā. Ir jāapzinās, ka ZZS neizdosies nākamajās vēlēšanās nošķirt atbildību no "Vienotības", mēs būsim visur līdzatbildīgi," norādīja Emsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!