Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad līdz 1.oktobrim Latvijā reģistrēti 250 jauni HIV inficēšanās gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šā gada deviņos mēnešos reģistrēti arī 107 jauni AIDS saslimšanas gadījumi. Tāpat SPKC reģistrējusi 30 nāves gadījumus HIV stadijā un 65 nāves gadījumus AIDS stadijā.

Pagājušajā gadā kopumā tika reģistrēti 340 jauni HIV inficēšanās gadījumi un 133 AIDS gadījumi. Pērn no HIV miruši 63 cilvēki, savukārt no AIDS - 107 cilvēki.

SPKC gan skaidro, ka nāves gadījumu skaits HIV un AIDS stadijā ietver gan no šīm infekcijām mirušos, gan citus inficēto personu nāves iemeslus, piemēram, transporta nelaimes gadījumus, tīšu paškaitējumu, noslīkšanu, vardarbību, narkotisko un psihotropo vielu pārdozēšanu.

Kopumā uz 1.oktobri Latvijā bija reģistrēti 6117 ar HIV inficēti cilvēki un 146 cilvēki, kuriem noteikta diagnoze AIDS.

Joprojām visvairāk cilvēku ar HIV inficējas, injicējot narkotikas, otrs izplatītākais veids ir heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā, bet trešais - homoseksuālu dzimumkontaktu ceļā. Vismazāk ir gadījumu, kad notikusi vertikālā transmisija, kad infekcija tiek nodota no mātes bērnam.

Joprojām ar HIV visvairāk inficējas vīrieši - šogad pirmreizēji HIV gadījumi reģistrēti 156 vīriešiem un 84 sievietēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!