Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien līdz 2014.gada 24.marta plkst.11 atlika krimināllietas izskatīšanu pret gandrīz 80 gadus veco uzņēmējas Ināras Vilkastes mājkalpotāju Ņinu Mihailovu, kura apsūdzēta par durvju neatvēršanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniekiem.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Oksana Hvostova, lietas izskatīšanu nācās atlikt pēc prokurores lūguma viņas aizņemtības dēļ.

Kā ziņots, Vilkastes mājkalpotāja 2008.gada pavasarī neatvēra durvis KNAB darbiniekiem, kuri bija ieradušies veikt kratīšanu Vilkastes dzīvesvietā. Šīs viņas darbības tika kvalificētas kā tiesas lēmuma tīša nepildīšana vai tā izpildes kavēšana.

Savulaik, pāris mēnešus pirms savas pazušanas, advokāts Ainārs Platacis  šo lietu raksturoja kā "ļoti skandalozu un nepatīkamu". Apsūdzētās statusā nonākusī mājkalpotāja esot gados veca, bailīga un mazizglītota krievu tautības sieviete, kura neprotot latviešu valodu un iepriekš neesot dzirdējusi neko par KNAB.

Korupcijas apkarotāji 2008.gada maijā klauvējuši pie Vilkastes namdurvīm. Kā iepriekš pastāstīja Platacis, pie uzņēmējas viņi gribējuši veikt kratīšanu saistībā "ar visām tām [Raimonda] Štālberga provokācijām, ko Štālbergs raksta uz KNAB".

Pie durvīm pienākusi Vilkastes mājkalpotāja. KNAB darbinieki bijuši ģērbti privātās drēbēs, tāpēc Mihailova domājusi, ka tie ir bandīti. "Viņai slikti palika, un viņa nogāzās gar zemi. KNAB ielauzās iekšā, viņa tur gulēja uz dīvāna, izsauca ātro palīdzību, un KNAB pēc tam ierosināja krimināllietu pret viņu par tiesas lēmuma nepildīšanu," pastāstīja advokāts.

Platacis tolaik pauda uzskatu, ka Mihailovas saukšana pie kriminālatbildības "ir vienkārši brutāla ņirgāšanās par cilvēku", uzsverot, ka KNAB darbinieku rīcība Vilkastes mājkalpotāju tik ļoti pārbiedējusi, ka viņu piemeklējusi sirdslēkme.

Platacis savulaik apstiprināja arī iepriekš paustās bažas par to, ka KNAB darbinieku rīcība izraisījusi stresu pat Vilkastes sunim. "Sunītis arī stresains," norādīja advokāts, piebilstot, ka uzņēmējas kucīte pēc izmeklētāju ielaušanās esot izskatījusies kā "pusbeigta".

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā pieejamie dati, Mihailovai uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 296.panta "Tiesas sprieduma un lēmuma neizpildīšana". Par tiesas sprieduma vai lēmuma tīšu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu draud naudassods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Kā iepriekš piebilda Platacis, liecinieku statuss Mihailovas lietā piemērots vairākiem KNAB darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!