Foto: LETA
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus vairākos ar zemes reformu un privatizācijas pabeigšanu saistītajos likumos, paredzot pagarināt zemes privatizācijas pabeigšanas procesa termiņu līdz šī gada beigām.

Grozījumus privatizācijas pabeigšanas likumā, likumā par zemes reformas pabeigšanu pilsētās un likumā par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos galīgajā lasījumā Saeima atbalstīja, nevienam deputātam nebalsojot pret un neatturoties.

Sākotnēji "Saskaņas centrs" (SC), kas iesniedza grozījumus, rosināja pagarināt termiņu līdz šī gada 1.jūlijam, bet rezultātā termiņš pagarināts vēl par pusgadu – līdz 30.decembrim.

SC iepriekš skaidroja, ka grozījumi ļautu fiziskajām personām, kuras dažādu iemeslu dēļ nav paspējušas līdz pagājušā gada beigām pilnībā pabeigt privatizācijas procesu – noslēgt zemes izpirkuma līgumu ar VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" (LHZB), izdarīt to līdz 1.jūlijam.

"Diemžēl tikai janvārī daudzi cilvēki, kas izgājuši praktiski visus zemes privatizācijas procesa etapus, tajā skaitā – sertifikātu pārskaitīšanu, tas ir, norēķinājušies ar valsti par iegūto – konstatēja, ka aizmirsuši pielikt punktu šai lietai," proti, līdz pagājušā gada 30.decembrim viņi nav noslēguši līgumu LHZB par to, ka darījums ir noticis, iepriekš skaidroja SC frakcijas deputāts Jānis Tutins.

Līdz šim likumā minētais datums bija noteikts kā pēdējais termiņš, kad šādi līgumi varēja tikt noslēgti. "Tagad iestājusies pata situācija. No vienas puses, visi šie cilvēki, protams, ir rīkojušies vieglprātīgi, aizmirstot par termiņiem. Taču, no otras puses, viņi samaksāja par savu ieguvumu – pārskaitīja sertifikātus, tātad darījums faktiski ir noticis, vienīgi līdz galam nav nokārtota formālā juridiskā procedūra," skaidroja Tutins.

Ja līguma noformēšanas procedūras termiņš netiktu pagarināts, šie cilvēki "zaudēs visu", jo nepastāv iespēja atgūt naudu vai sertifikātus, bet zemes gabali arī nevar tikt nodoti viņu īpašumā, iepriekš skaidroja SC pārstāvis. Tāpēc SC redzēja iespēju ļaut šiem cilvēkiem tomēr pabeigt privatizācijas procesu un iegūt zemi savā īpašumā – tās ierosinātie grozījumi ļautu personām, kuras izpildījušas visus Privatizācijas pabeigšanas likuma nosacījumus, bet nav noslēgušas līgumu ar LHZB, izdarīt to līdz gada vidum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!