Foto: DELFI

Rīgas dome (RD), pārņemot Lielos kapus no Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB), konstatējusi, ka kapu teritorijā neatļauti ir iebūvēts bērnu rotaļu laukums un autostāvvieta, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Šo infrastruktūru izmanto ēkas Indrānu ielā 8 iedzīvotāji, norāda laikraksts.

Rīgas pilsētas būvvalde paudusi, ka notikusi patvaļīga būvniecība. Tā kā Lielie kapi zemesgrāmatā vēl nav nostiprināti uz RD vārda, LELB jāpaziņo par termiņu, kādā tā kapu teritoriju atbrīvos no minētās infrastruktūras, uzskata būvvalde.

SIA "Pastorāts" valdes loceklis Ainis Ozoliņš piekrīt, ka LELB kā Lielo kapu teritorijas īpašniece ir atbildīga par patvaļīgo būvniecību, norādot, ka autostāvvietas un rotaļu laukuma būvēšana ar baznīcu nav saskaņota. Tā nav saskaņota arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā.

LELB var prasīt, lai rotaļlaukuma iekārtas un tur ieklāto bruģi nojauc ēkas īpašnieks vai apsaimniekotājs, bet var nojaukt arī pati, tomēr, visticamāk, ar to nāksies nodarboties RD, lēš laikraksts.

Stāvvieta un rotaļu laukums atrodas vietā, kur bija plānots pagarināt Kaspara ielu. Tā šķērsotu Lielo kapu daļu. Rīgas pilsētas būvvalde norāda, ka iebrauktuve autostāvvietā organizēta no Indrānu ielas pa perspektīvo Kaspara ielu un aprīkota ar metāla vārtiem.

RD Pilsētas attīstības departamentā informē, ka minētās ielas izbūve līdz jauna Rīgas vēsturiskā centra plānošanas dokumenta izstrādei nav plānota.

Pašreizējais Rīgas teritorijas plānojums līdz 2030. gadam neparedz izmaiņas teritorijas izmantošanai un apbūvei, tostarp ielu sarkano līniju korekcijas. Ielu sarkanās līnijas var koriģēt tikai normatīvajos aktos noteiktā plānošanas procedūrā.

Turpmākajā Rīgas vēsturiskā centra plānošanā ielu sarkano līniju jautājumu risinās, izvērtējot kompleksā ar Lielo kapu teritorijas un to apkārtnes attīstību un labiekārtošanu. Šobrīd ir uzsākta publiskās ārtelpas tematiskā plānojuma izstrāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!