Foto: Publicitātes attēli

Sestdien, 22. aprīlī, Lielās talkas laikā pirmajās četrās stundās no Latvijas galvaspilsētas izvestas vismaz 45 tonnas atkritumu, portālu "Delfi" informēja Lielās talkas pārstāve Madara Laicāne.

No Rīgas jau pirmajās četrās stundās uz Getliņu poligonu izvestas 45 tonnas atkritumu, bet otrā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpilī – 12 tonnas, liecina uzņēmuma "Clean R" aplēses.

Viņa atgādina, ka Lielās talkas laikā savāktie atkritumi no oficiālajām talkošanas vietām, kas iepriekš saskaņotas ar pašvaldību koordinatoriem, tiks izvesti bez maksas. Savākto atkritumu skaits būs pieejams ātrākais jaunnedēļ, kad visi atkritumu apsaimniekotāji būs apkopojuši visu informāciju, sola pasākuma rīkotāji.

Laicāne uzsver, ka Lielās talkas laikā tiek sakopts rekordliels skaits talkošanas vietu – gandrīz 2000 vietas Latvijā un arī Eiropā, bet talkotāju skaits ir sasniedzis vismaz 200 000 cilvēku. Ņemot vērā, ka daudzi talkoja arī ārpus oficiālajām vietām, kopējais talkas dienā aktīvo cilvēku skaits varētu pārsniegt pat 300 tūkstošus, lēš pasākuma organizatori.

"Ir sajūta, ka, laikam ejot, Lielās talkas ideja no prāta un emociju līmeņa ir "ieslīdējusi" zemapziņā un sirdī, kas nozīmē, ka šī vēlme sakopt Latviju un padarīt to par zaļāko valsti ir tautā iekodējusies, pateicoties intensīvam darbam 10 gadu garumā," sacīja Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Viņa uzsvēra, ka šobrīd cilvēki vairs nav jāmudina doties vides sakopšanas aktivitātēs, visi iet talkā paši. "Tas liecina par to, ka cilvēki patiešām grib, lai Latvija ir zaļa! Mēs esam atraduši elementu un šis elements ir zaļš – tas ir mūs visus apvienojis un visos šis elements ir veicinājis labsirdību, līdjūtību, mīlestību, patriotismu, lepnumu. Jo pēc talkas mēs visi esam lepni par padarīto. Talka un zaļais elements apvieno latviešus – gan aizbraukušos, gan šeit dzīvojušos. Šī zaļā ideja ir tik vienojoša, ka varētu radīt jaunu patriotisma vilni, kurā visi iedegtos par vienotu mērķi, kas mums kā valstij beidzot ir nepieciešams," apgalvoja Lielās talkas vadītāja.

Lielo talku cilvēki aizvadījuši gan ar dažādām papildu aktivitātēm, gan interesantiem atradumiem, piemēram, Nidā pie 1. robežstaba atrasta šampanieša pudele no 1992. gada robežstaba atklāšanas, bet daudzviet citur atrastas pirms nedēļas noslēptas Lieldienu olas, portālam "Delfi" pastāstīja Laicāne.

Savukārt "Delfi Aculiecinieks" aicina neturēt sveci zem pūra un parādīt "Lielajā talkā" uzietos atradumus, sūtot tos "Delfi" redakcijai izmantojot īpašo pievienošanas pogu vai arī sūtīt uz e-pasta adresi: aculiecinieks@delfi.lv. Gaidīsim bildes par "Lielajā talkā" paveikto un uzieto no visas Eiropas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!