Foto: Saeimas administrācija

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvājumam par Eiropas Savienības (ES) fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda finansējuma apgūšanu, informēja LLPA.

Trešdien LLPA biedri - pilsētu mēri un izglītības pārvalžu pārstāvji - tikās ar izglītības un zinātnes ministri Mārīti Seili. Aktuālākais un sāpīgākais jautājums, kas tikšanās laikā izraisīja karstas diskusijas, bija ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda finansējuma apgūšana, priekšlikumi un kritēriji, kurus savā pārziņā esošo specifisko atbalsta mērķu īstenošanai nacionālās nozīmes centros ir izstrādājusi IZM.

LLPA jau iepriekš ir iesniegusi IZM iebildumus un arī priekšlikumus izstrādātajiem kritērijiem un principiem, kas realitātē nevis veicina izglītības kvalitātes celšanu pilsētās, bet ierobežo un liedz īstenot pilsētu attīstības stratēģijās ierakstītos mērķus izglītības sistēmas uzlabošanai pilsētās, apgūstot pieejamos ES fondu līdzekļus.

LLPA norāda, ka IZM izstrādātajos priekšlikumos uzmanība pievērsta tikai vidējai izglītībai, šī brīža redakcijā izslēdzot finansējuma ieguldījumu pamatizglītības sistēmas pilnveidošanā. Tāpat paredzētie ierobežojumi saistībā ar skolēnu skaitu atbalstāmajās skolās nav pienācīgi pārdomāti un realitātē no ES fondu finansējuma izslēdz lielu daļu pilsētu attīstības stratēģijās ierakstīto izglītības iestāžu.

"Nekādā gadījumā nevaram piekrist IZM piedāvājumam, kas šobrīd izskatās ierobežojošs, nevis attīstību veicinošs. Ir jāņem vērā pilsētu individuālie attīstības plāni un specifiskās īpatnības katrā pilsētā, lai nodrošinātu efektīvu naudas izlietojumu un tiešām sakārtotu un piedāvātu iedzīvotājiem labākas izglītības iestādes ar augstāku izglītības kvalitāti. Mēs aicinām ministriju izvērtēt pilsētu priekšlikumus un iebildumus un sarunu turpināt, meklējot reālus risinājumus, nevis ierobežojot mūsu iespējas piesaistīt finansējumu, proti, atbalstīt un veicināt tā ieguldīšanu tur, kur tas visvairāk nepieciešamas pilsētas iedzīvotājiem," skaidro LLPA prezidents Rēzeknes pilsētas mērs Aleksandrs Bartašēvičs (S).

Tikšanās noslēgumā Seile izteica cerību, ka ministrijai un pilsētām izdosies rast kopīgu viedokli, un piedāvāja izskatīt katras pilsētas situāciju individuālo tikšanos laikā, lai izprastu un rastu individuālus risinājumus, jo arī pilsētām atšķiras vajadzības, un iespējamie risinājumi ir dažādi. Ministre atzina, ka IZM un pilsētu mērķis ir kopīgs - kvalitatīvas izglītības sistēmas veicināšana un uzlabošana. Tuvāko trīs nedēļu laikā notiks individuālas tikšanās ar pilsētām.

Tikšanās laikā ar IZM pārstāvjiem tika pārrunāti arī risinājumi profesionālās izglītības atbalstam ar ES fondu paredzēto finansējumu.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas Republikas lielo pilsētu pašvaldībām. LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera un Jēkabpils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!