Foto: AFI
Latvijas Lielo pilsētu asociācija brīdinājusi valsts augstākās amatpersonas par iespējamo vides reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) demisijas pieprasīšanu, ja ministrs iecerēto reformu īstenošanā neievēros pilsētu vadītāju izteiktos argumentus.

Kā portālu "Delfi" informēja pilsētu asociācijas preses pārstāve Dagnija Dižbite, lielo pilsētu pašvaldību vadītāji nosūtījuši vēstuli Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) un Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurā norādīts uz neracionālajām, Sprūdža virzītajām reformām.

Ar ministra iniciēto darbības virzienu, nav apmierināti visu deviņu lielo pilsētu vadītāji, jo tas rada draudus tālākai pašvaldību attīstībai, Eiropas Savienības fondu līdzekļu zaudēšanu un apdraud iedzīvotāju labklājību.

Neskatoties uz republikas pilsētu domju priekšsēdētāju nepārprotami izteiktajām bažām, līdzšinējā Sprūdža darbība "neliecina par to, ka ministrs ir ņēmis vērā pilsētu vadītāju argumentus attiecībā uz plānotajām reformām un problēmu risināšanu", norādīts vēstulē.

Vēstules autori uzskata: tā vietā, lai šobrīd koncentrētu spēkus uz līdzsvarotu valsts teritorijas attīstību, tostarp, nekavējoties virzot apstiprināšanai Ministru kabinetā Reģionālās attīstības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam, kā tas noteikts Valdības deklarācijas Rīcības plānā, ministrs virza tiesību aktu projektus, kas radīs būtiski negatīvu ietekmi pašvaldību turpmākajā darbā un tam ar likumu deleģēto funkciju nodrošināšanā.

Latvijas pašvaldību iedzīvotāju dzīves vides attīstības un labklājības uzlabošanai, pašvaldības strādā ar mērķi attīstīt teritorijas un rast iespējas radīt jaunas darba vietas, attīstīt infrastruktūru un nodrošināt iedzīvotājiem iespējas saņemt kvalitatīvus pakalpojumus.

Tā pat lielo pilsētu mēri šobrīd akcentē jautājumu par valsts budžetu 2013.gadam, cenšoties palielināt savu ieņēmumu bāzi, lai varētu veicināt pašvaldību attīstību. Strādājot pie 2013.gada valsts budžeta izstrādes, Latvijas pilsētas par svarīgu uzskata nepieciešamību iedzīvotāju ienākumu nodokļa sadalījumu koriģēt, palielinot pašvaldību daļu, jo valdības pieņemtie lēmumi jau šobrīd ir radījuši papildus izdevumus pašvaldībām.

Lielo pilsētu vadītāji uzskata, ka šādu iedzīvotāju labklājības veicinošu pasākumu vietā Sprūdžs virza pasākumus, kas drīzāk ir nopietns apdraudējums valsts un pašvaldību attīstībai un iedzīvotāju labklājībai nākotnē.

Vēstulē augstākajām amatpersonām pašvadību vadītāji uzsver: "ja ministrs nekavējoties neveiks reālas darbības, kas liecinātu par to, ka pilsētu argumenti ir ņemti vērā, Latvijas Republikas pilsētu priekšsēdētāji būs spiesti prasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra demisiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!