Foto: LETA

No Nacionālās apvienības saraksta šogad uz Rīgas domi kandidējušais Imants Liepiņš vērsies pie "oligarhu lietas" Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadības ar priekšlikumu sniegt ziņas un faktus, kas, viņaprāt, ļaušot vērtēt, vai atbilst patiesībai izteikumi par to, ka atsevišķi politiķi un ekonomiskie spēki spējuši ietekmēt mediju īpašniekus un medijos strādājošos, portālu "Delfi" informēja izmeklēšanas komisijas sekretārs Pauls Zeņķis.

Liepiņš arī paudis gatavību ieteikt priekšlikumus, kā "stiprināt no propagandas un "viltus ziņām" brīvu informatīvo telpu Latvijā". "Publicētajās tā sauktajās "Rīdzenes sarunās" vairākās vietās ir lasāmas insinuācijas par visvisādu politekonomisko interešu ietekmi uz medijiem un to saturu. Saprotams, ka tādi izteikumi met riebīgu ēnu uz tiem no mums, kas izvēlējušies strādāt mediju nozarē. Lai reizi par visām reizēm noskaidrotu faktus un neļautu izplatīties nepatiesībai, esmu piekritis nodot visu savā rīcībā esošo informāciju komisijas rīcībā. Plānoju savu rakstisko ziņojumu pabeigt līdz septembra vidum un tad publiski referēt par atrastajiem faktiem," komisijai paziņojis Liepiņš.

Imants Liepiņš daudzus gadus strādājis arī medijos, tostarp publicējoties arī tādos laikrakstos kā "Dienas bizness" un "Neatkarīgā Rīta Avīze". Pēdējo minēto avīzi izdod SIA "Mediju nams", kas daudzkārt minēts arī "Rīdzenes sarunās", un kurā Liepiņš savulaik bijis līdzīpašnieks.

Tāpat komisijas priekšsēdētāja Inguna Sudraba (NSL) ir sazinājusies arī ar Mārupes novada domes deputātu, opozīcijas līderi Edgaru Jansonu. "Rīdzenes sarunu" materiālos izlasāms, ka 2010. gadā, iespējams, mēģināts no kompānijas "LSF Holdings", kuru Jansons vadījis no 2005. gada līdz 2012. gadam, izspiest kukuli. Sudraba saņēmusi no Jansona piekrišanu palīdzēt noskaidrot, vai 2010. gadā ir vai nav noticis kukuļa izspiešanas mēģinājums, kas, iespējams, varētu būt saistāms ar Andra Amerika (GKR) un Leonīda Loginova darbībām attiecībā uz velkoņu pakalpojumu sniegšanu Rīgas brīvostā, norādījusi komisija.

Kā liecina tehniskais sekretāra izsūtītā informācija, sadarboties ar komisiju var ikviens Latvijas iedzīvotājs, kuram ir kādas konkrētas ziņas vai fakti, kas saistāmi ar definētajiem komisijas darbības mērķiem. Vienlaikus tiek norādīts, ka komisijas darbā palīdzēs konkrēti fakti, dokumenti un rakstveida pierādījumi, nevis viedokļi vai uzskati, tālab no informācijas sniedzējiem komisija sagaida tieši faktus. Visu informāciju iedzīvotāji aicināti sūtīt uz e-pastu: Inguna.Sudraba@saeima.lv.

Jau ziņots, ka "oligarhu lietas" parlamentārās izmeklēšanas komisija apzinājusi un kā ekspertus pieaicinājusi juristu un Latvijas Juristu biedrības vadītāju Aivaru Borovkovu, bijušo Augstākās tiesas senatoru Pāvelu Gruziņu, politologu Valdi Kalniņu un bijušo Latvijas Policijas akadēmijas rektori Āriju Meikališu. Tāpat savā viedoklī dalīsies Iekšlietu ministrijas Izmeklēšanas departamenta priekšnieks Imants Rūdolfs Pličs.

Gan Borokovs, gan Gruziņš iepriekš intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" pauduši kritisku viedokli par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi un darbu. Piemēram, Borokovs norādījis, ka, viņaprāt, par "oligarhu sarunām" būtu nepieciešams sākt jaunu kriminālprocesu, bet Gruziņš "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" sacījis, ka Saeimas izmeklēšanas komisijām sabiedriski nozīmīgu rezultātu nav.

Savukārt aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2002. gadā pieaicināto eksperti Meikališu Latvijas Pirmā partija (LPP) virzījusi kā savu kandidāti iekšlietu ministres amatam. Tāpat 2002. gadā sabiedrība par atklātību "Delna" Meikališu virzīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam.

Savukārt kā oficiāls konsultants darbā pieņemts arī bijušais Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") dēla Anrija advokāts Aldis Alliks. Viņš iepriekš norādīja, ka par iespējām konsultēt komisiju interesējies pats, vispirms zvanot komisijas loceklim Andrejam Judinam, bet pēc tam, pēc komisijas vadības iecelšanas, tās vadītājai Ingūnai Sudrabai. Alliks skaidroja, ka sākotnēji nav domājis, ka par konsultēšanu saņems atalgojumu, bet, to uzzinot, no atlīdzības nav atteicies, jo secinājis, ka jāstrādā būs daudz. Cik liela ir noteiktā atlīdzība, Alliks neprecizēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!