Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departamenta lēmums atstāt negrozītu Zemgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru 12. Saeimas deputāts un Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš atzīts par vainīgu par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā, ir politiski angažēts, uzskata Liepiņš.

"Bija cerība, ka slavenā neatkarīgā tiesu sistēma ir saglabājusi godīgus tiesāšanās principus," portālam "Delfi" teica Liepiņš. "Tas man bija pārsteigums. Es vēl līdz šim brīdim uzticējos Augstākās tiesas tiesnešu godīgumam un spējai spriest."

Liepiņš skaidroja, ka tiesnešu un prokuroru "dzīves organizētāji – gan tie, kas taisa tiesnešu biedrības, gan ģenerālprokurors, gan Augstākās tiesas priekšsēdētājs – manā uztverē ir, kā minums, politiski ietekmējami un, iespējams, arī angažējami".

Viņaprāt, šis gadījums atturēs cilvēkus iesaistīties politiskajos procesos. "Mēs esam vēl lielākās problēmās, nekā likās. Tā postkomunistiskā sistēma mums ir diezgan spēcīga tradīcija – gan augstākajā politiskajā vadībā, gan partijās, gan daudzos pašvaldību līderos. Bet, ka ir tik sapuvusi tiesu sistēma… Es biju cerējis, ka tā ir noturējusies neatkarības līmenī, bet diemžēl nē," pauda politiķis.

Savu darbību partijā Liepiņš nedomā pārtraukt. "Es tiešām līdz šim brīdim palieku pie domas, ka es neesmu izdarījis neko krimināli nosodāmu," skaidroja Liepiņš, piebilstot gan, ka, "ja mani kolēģi teiks, ka viņiem traucē mana atrašanās partijā vai mana darbībā viņiem traucē, es noteikti respektēšu viņu viedokli".

Taujāts par turpmāko nodarbošanos, Liepiņš atzina, ka vēl joprojām ir īpašnieks savā uzņēmumā, tā kā darīt būs ko. Savukārt attiecībā uz politisko dzīvi, viņam vēl ir jānoskaidro, vai tiesas spriedums ļauj piedalīties pašvaldības vēlēšanās. Ja tas neietekmē iespēju kļūt par pašvaldību deputātu, tad Liepiņš nopietni apsvērs iespēju tajās piedalīties.

Ziņots, ka Liepiņš līdz ar pirmdienu, 1. augustu, zaudē deputāta mandātu, un Saeimai atsevišķi par šo jautājumu nav jālemj. Saskaņā ar parlamenta vēlēšanu rezultātiem Liepiņa vietu Saeimā varētu ieņemt Vecumnieku novada domes priekšsēdētājs Rihards Melgailis (LRA).

Melgailis portālam "Delfi" pastāstīja, ka oficiāli uzrunāts Saeimas deputāta amatam vēl nav, taču ir apņēmības pilns strādāt Saeimā. Viņš skaidroja, ka jau 22 gadus strādā pašvaldībā un "tas ir pietiekami ilgi, sen jau vajadzēja, iespējams, kaut ko mainīt".

Saeimā viņš gribētu vērst pārējo deputātu uzmanību uz reģionālo attīstību un pašvaldību lomu stiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!