Foto: Saeimas administrācija
Deputāts Dainis Liepiņš (Latvijas Reģionu apvienība) iesniegumā Saeimas prezidijam paudis, ka liegums viņam piedalīties parlamenta sēdēs ir prettiesisks, un pieprasījis nelikt šķēršļus tajās piedalīties.

Liepiņš vērsis uzmanību, ka "kārtība, kādā Saeima pieņem lēmumu par piekrišanu krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, nav noteikta nevienā normatīvā aktā. Nevienā likumā nav noteikts liegums Saeimas loceklim piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu Saeimas institūciju sēdēs, ja Saeima ir piekritusi Saeimas locekļa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai".

"Tas ir prettiesiski, jo, pamatojoties uz analoģiju, nevar ierobežot cilvēktiesības," teikts iesniegumā.

Deputāts pieprasījis prezidijam "nelikt šķēršļus dalībai turpmākajās Saeimas un tās komisiju, kā arī citu Saeimas institūciju sēdēs".

Prezidijs pirmdien nolēmis iesniegumu nodot Saeimas Juridiskajam birojam atbildes sagatavošanai.

Jau vēstīts, ka pagājušajā ceturtdienā Liepiņu Valsts policijas (VP) darbinieki neielaida Saeimas sēžu zālē. Viņš apliecināja, ka turpmāk tajā iekļūt nemēģinās, bet plāno vērsties tiesā pret Latvijas valsti, lai panāktu lēmuma par viņa nelaišanu Saeimas sēžu zālē atcelšanu.

Tāpat ziņots, ka Liepiņš, kurš nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs, pirms divām nedēļām atteicās pamest plenārsēžu zāli, tādēļ parlamenta prezidijs un frakciju padome pieņēma lēmumu izsludināt Saeimas sēdes pārtraukumu līdz nākamajai ceturtdienai.

Saeimas Kārtības rullis paredz, ka gadījumā, ja Saeima piekrīt kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, attiecīgais Saeimas loceklis zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums. Tāpat Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputātam mēnešalgu izmaksā piecdesmit procentu apmērā.

Februārī Saeima vienbalsīgi piekrita Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai. Liepiņam ir izvirzīta apsūdzība septiņos noziedzīgos nodarījumos par to, ka viņš norādījis nepatiesas ziņas likumā noteiktajā ienākumu, īpašuma, darījumu un cita mantiska rakstura deklarācijā. Saskaņā ar apsūdzību šie noziedzīgie nodarījumi izdarīti laika posmā no 2010.gada 1.aprīļa līdz 2012.gada 28.jūnijam.

Kriminālprocess Jelgavas tiesā saņemts 2013.gada 1.jūlijā. Savukārt 2014.gada februārī sākta tiesas izmeklēšana. Jelgavas tiesa informē, ka apsūdzētais Liepiņš savu vainu neatzīst un lietā tiek veikta pierādījumu pārbaude un turpinās tiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!