Foto: DELFI
Bijušās laikraksta "Diena" galvenās redaktores un "Meierovica biedrības" vadītājas Sarmītes Ēlertes domubiedri izveidojuši "Lietussargu grupu", kuras dalībnieki iestāsies apvienību "Vienotība" veidojošajās partijās un startēs rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Iespēju iestāties kādā partijā neizslēdz arī pati Ēlerte.

Jau pirmdien grupas pārstāvji uzsāks sarunas ar "Vienotību" veidojošajām partijām par pievienošanos kādai no tām, pirmdien žurnālistus informēja Ēlerte. Viņa atzina, ka lēmums par iestāšanos partijās ir "taktisks kompromiss", jo mērķis ir stiprināt "Vienotību". Arī pati Ēlerte, kurai kā bezpartejiskai kandidātei rezervēts 1.numurs "Vienotības" Zemgales apgabala sarakstā, pieļāva iespēju iestāties kādā no partijām, jo sākotnējais piedāvājums par viņas bezpartejiskumu no "Vienotības" nācis, kad tika runāts par pilsoniskās sabiedrības pārstāvju nepolitisku iesaistīšanos.

"Lietussargu grupā" ir pati Ēlerte, bijusī "Delnas" vadītāja, viena no "Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām" dibinātājām Lolita Čigāne, politoloģe Rasma Kārkliņa, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, juriste, Latvijas pārstāve Eiropas Savienības tiesā Kristīne Drēviņa, jaunatnes politikas veidotājs, Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas koordinācijas departamenta Jaunatnes politikas nodaļas vadītājs Andris Grafs, Nacionālo bruņoto spēku pulkvedis, bijušias Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta vadītājs Raimonds Rublovskis, Pasaules Dabas fonda Latvijā direktors Uģis Rotbergs, Dagdas novada deputāts Juris Viļums un uzņēmējs, "Jelgavas tipogrāfijas" valdes priekšsēdētājs Juris Sīlis, kā arī "SEB bankas" padomnieks ekonomikas jautājumos un premjera Valda Dombrovska (JL) ārštata padomnieks Andris Vilks.

"Mēs te esam, jo "Vienotībai" nav alternatīvas pēc vēlēšanām, jo tikai Valda Dombrovska (JL) vadīta valdība spēs izvest valsti no krīzes un padarīt Latviju par modernu un eiropeisku valsti. To nevarēs ne [TP līdera Andra] Šķēles, ne [LPP/LC vadītāja Aināra] Šlesera, ne [Ventspils mēra Aivara] Lemberga vadīta valdība, ne arī kāds oligarhisks, prokremlisks spēks," par "Lietussargu grupas" dalībniekiem sacīja Ēlerte.

Viņa arī uzsvēra, ka "mēs esam "Lietussargu grupa"", aicinot to nošķirt no viņas vadītās "Meierovica biedrības par progresīvām pārmaiņām", no kuras nāk liela daļa "Lietussargu grupas" kandidātu. "Meierovica biedrība" vēlēšanās nestartēšot un turpināšot darbu arī pēc tām. Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Čigāne, Kārkliņa, Drēviņa, Rublovskis, Rotbergs, Kalniņš un Viļums ir starp "Meierovica biedrības" dibinātājiem vai atbalstītajiem.

Ēlerte uzskata, ka viņas domubiedru paziņošana nav notikusi par vēlu, jo neviens vēlēšanu saraksts vēl nav publicēts un pārrunām ar partijām laika vēl ir pietiekami. Viņa pauda cerību, ka tuvāko divu nedēļu laikā būs skaidrs, kurā no "Vienotības" partijām "Lietussargu grupas" pārstāvji varētu iestāties, taču vēl nav zināms, vai viņi pievienosies visi kopā vienai partijai vai arī sadalīsies pa dažādiem politiskajiem spēkiem, kas ietilpst "Vienotībā".

Grupas biedri, pirmdien iepazīstinot ar sevi, izteica galvenokārt vispārīgas tēzes par iecerēm, ejot politikā. Viskonkrētāk runāja juriste Drēviņa, paziņojot, ka grupa iestājas par dubultpilsonības pieļaušanu ES un NATO dalībvalstu pārstāvjiem, jo "mūsu [Latvijas pilsoņu] ir maz un nedrīkstam nevienu zaudēt". Savukārt Viļums latgaliski norādīja: "Jo stiprāki būs reģioni, jo stiprāka būs Latvija".

Grupas pārstāvji noliedza, ka iestāšanās partijās būtu vērtējama tikai kā gājiens uz šim vēlēšanām, solot aktīvi darboties politikā arī vēlāk.

Ēlerte noliedza, ka viņas grupas pārstāvji būtu iebilduši iebilda pret "Visu Latvijai!" un TB/LNNK uzņemšanu "Vienotībā". "Es nepiedalījos šajā lēmumā un neesmu to ietekmējusi," sacīja Ēlerte, norādot, ka būtu jāpārfrāzē preses virsraksts "Varēja iegūt sabiedrotos, bet ieguva konkurentus" pretēji: "Varēja būt konkurenti sarakstā, taču ieguva iespējamos sabiedrotos pēc vēlēšanām".

Apsveikt Ēlerti un domubiedrus pirmdien bija ieradies "Pilsoniskās savienības" un "Vienotības" līderis Ģirts Valdis Kristovskis un "Vienotības" līdzpriekšsēdētājs Aigars Štokenbergs (SCP), taču nebija ieradies neviens no trešā apvienības partnera - partijas "Jaunais laiks" vadības. Ēlerte portālam "Delfi" sacīja, ka nav aicinājusi nevienu, tāpēc nevar komentēt JL pārstāvju neierašanos.

PS valde ir gandarīta par "Lietussargu grupas" izteikto gatavību iestāties kādā no "Vienotības" partijām un piedalīties politisko procesu virzībā kā politiskās partijas biedriem, pausts partijas paziņojumā medijiem. "Daudzu labi pazīstamu un cienītu pilsoniskās sabiedrības pārstāvju iesaistīšanās politikā veicina jaunas politiskās kultūras veidošanos, rada pacēlumu un patiesi labu pārmaiņu iespējas Latvijas politikā," uzskata PS.

Partija ir pārliecināta, ka sabiedrība ir sapratusi – tikai ar kritisku attieksmi vien nav iespējams būtiski ietekmēt pārmaiņas valstī. PS uzskata, ka "šis ir solis uz atvērtu un prognozējamu politiku, un tas kliedē spekulācijas par to, kurš simpatizē vai atbalsta to vai citu politisko spēku". Partija pieļauj, ka redzamu sabiedrības pārstāvju pieņemtais lēmums ienākt politiskā varētu pamudināt arī citus aktīvus pilsoņus pievienoties partijām un sekmēt to biedru skaita pieaugumu.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" ir rezervējusi Ēlertei kā bezpartejiskai kandidātei pirmo numuru Zemgales sarakstā, taču pārējo "Ēlertes domubiedru" vārdi neoficiāli izskanēja tikai pagājušajā nedēļā. "Vienotības" līderu publiski paustais liecina, ka apvienības iekšienē nav vienprātības par to, vai sarakstos iekļaut bezpartejiskus kandidātus, piemēram, partijas "Jaunais laiks" vadītāja Solvita Āboltiņa piektdien norādīja, ka JL viedoklis ir – bezpartejiskajiem kandidātiem jāpievienojas kādai no "Vienotības" partijām.

"Vienotībai" neizdevās panākt kopsaucēju par kopīgu startu vēlēšanās ar apvienību TB/LNNK un partiju "Visu Latvijai!". Apvienība turpina sarunas ar vairākām reģionu partijām un citiem politiskajiem spēkiem, kā arī atsevišķiem citu partiju biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!