Foto: Latvijas armija

Vācijas ģenerāļa Mihaela Gšosmana izteikumi par pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" iespējamu izvietošanu Baltijas valstīs ir loģiski, bet nekādi oficiāli priekšlikumi par to nav saņemti, ziņu otrdien sacījis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Pēc viņa teiktā, pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu "Patriot" izvietošana palīdzētu aizpildīt spraugas Baltijas valstu pretgaisa aizsardzībā.

Kā ziņots, Vācijas Gaisa spēku uz zemes bāzēto vienību komandieris brigādes ģenerālis Gšosmans intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" izteicies, ka Vācija un Nīderlande oktobrī gatavojas izmēģināt kopīgas pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" operācijas, kas turpmākajos gados varētu kļūt par modeli daudzpusējai šo raķešu izvietošanai Polijā vai Baltijas valstīs.

Iecerēts, ka šīs mācības apstiprinās jaunu kopīgas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības operāciju koncepciju, ko pēdējā gada laikā izstrādājušas abas valstis, viņš norādījis. Kopīgajās mācībās Grieķijas Krētas salā paredzēts izšaut vairāk nekā 40 pārtvērējraķetes, un pēc tam abu valstu militārpersonas varētu piedāvāt NATO nodot savu divpusējo pretgaisa un pretraķešu vienību alianses rīcībā.

"Tādu oficiālu piedāvājumu nav, bet spriests tiek pareizā virzienā. Baltijas valstu [aizsardzības] potenciālā pastāv zināmas spraugas, un viena no tādām spraugām ir pretgaisa aizsardzība," sacījis Linkevičs. "Dažāda veida pagaidu vai pastāvīgas dislokācijas vai dislokāciju mēģinājumi ir spriedumi pareizā virzienā, un tādi plāni ir apsveicami."

Arī Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienests, komentējot Gšosmana izteikumus, norādījis, ka tādas kopīgas sabiedroto vienības izvietošanu Igaunija uzskata par vēlamu.

Kā dienests norādījis aģentūrai BNS, Igaunija atzinīgi vērtē Vācijas un Nīderlandes nodomu kopīgi slīpēt savu pretgaisa un pretraķešu aizsardzības vienību sadarbību, lai izmantotu šīs vienības NATO kolektīvajā aizsardzībā, un uzskata, ka tas stiprinās alianses drošību.

Baltijas valstu amatpersonas iepriekš atzinīgi vērtējušas ASV "Patriot" baterijas nosūtīšanu uz Austrumeiropu šovasar mācību laikā, bet, kā minētajā intervijā norādījis Gšosmans, šādam solim varētu būt lielāka simboliska vērtība, ja tajā iesaistītos vairākas valstis.

"Mēs varētu nodrošināt vēl lielākas garantijas un sūtīt politisku signālu, ja ņemtu kopīgu taktisko vienību ar vācu, nīderlandiešu un ASV sistēmām "Patriot", kam būtu tikai un vienīgi aizsardzības raksturs, un dislocētu to kaut kur Polijā vai Baltijas valstīs," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!