Foto: stock.xchng

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs pirmdien paziņoja, ka sagaidīs Lietuvas Galvenās dienesta ētikas komisijas slēdzienu par to, vai, piedaloties vakariņās un medībās ar Latvijas zemkopības ministru Jāni Dūklavu, citām amatpersonām un uzņēmējiem, Lietuvas lauksaimniecības ministre Virgīnija Baltraitiene nav izraisījusi interešu konfliktu.

"Kas attiecas uz lauksaimniecības ministri, es aicinu Galveno dienesta ētikas komisiju pēc iespējas drīzāk pieņemt lēmumu, lai es varētu pēc iespējas drīzāk to saņemt un pieņemt galīgo lēmumu," Lietuvas premjers sacīja žurnālistiem Viļņā.

Viņš teica, ka lūdzis Baltraitienei izdarīt divas lietas - vērsties jautājumā par medībām Galvenajā dienesta ētikas komisijā un sarīkot preses konferenci, lai "publiski izkliedētu šaubas". Premjers sacīja, ka klausījies Baltraitienes preses konferences tiešo translāciju, taču neatklāja, vai ministres teiktais ir kliedējis viņa šaubas.

Butkevičs sacīja, ka ir vienisprātis ar ministres teikto, ka šādas vakariņas citās valstīs ir ierasta prakse, taču norādīja, ka par šādiem pasākumiem būtu jāpaziņo iepriekš.

"Ja tiek organizētas kādas vakariņas vai darba pusdienas un tās tiek organizētas zināmā vietā - tā var notikt, ka runa ir par konkrētu misiju, kurā piedalās arī biznesa, varas vai zinātnes pārstāvji, kad tiek apspriesti darba kārtības jautājumi, tiek apspriests, ar kādu nolūku tiek organizēta vizīte, - tad par to tiek paziņots iepriekš un tas tiek iekļauts grafikā," skaidroja Lietuvas valdības vadītājs.

Butkevičs neatbildēja uz jautājumu, vai viņš saskata iespējas Baltraitienei palikt ministres amatā.

Iepriekš pirmdien Lietuvas premjers paziņoja, ka savu lēmumu par ministres atbilstību amatam pieņems pēc Baltraitienes preses konferences, kas veltīta jautājumam par vakariņām un medībām ar Dūklavu.

Jau vēstīts, ka Baltraitiene pirmdien preses konferencē Viļņā atvainojās Dūklavam par situāciju, kas izveidojusies pēc vakariņām un medībām Lietuvā. Viņa par skandāla rašanos vainoja "paranoiskās bailes" Lietuvā.

"Vispirms es vēlos atvainoties Latvijas zemkopības ministram Jānim Dūklavam par to, ka Lietuvā esošo paranoisko baiļu, pokemonu meklējumu, visu iespējamo interpretāciju dēļ nepatikšanas radās arī manam kolēģim Jānim," Baltraitiene teica preses konferencē Viļņā.

Ministre norādīja, ka vakariņas par godu viesiem Eiropā ir ierasta prakse.

"Un arī Lietuvā - par godu Dūklavam rīkotas neformālas vakariņas Panevēžas rajonā, kuras organizēja un saskaņoja ar Lauksaimniecības ministrijas speciālistiem Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus," sacīja Baltraitiene.

"Es vienmēr esmu uzturējusi un uzturēšu attiecības ar uzņēmējiem, kuri rada darbvietas, pievienoto vērtību un valsts ieņēmumus no eksporta," uzsvēra ministre.

Butkevičs pagājušajā nedēļā teica, ka pieprasīs skaidras atbildes no Baltraitienes par jūlija beigās notikušajām vakariņām un medībām viesu namā Panevēžas rajonā.

Pasākumā bez abu valstu lauksaimniecības jomas ministriem piedalījās arī Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus, Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis, citas amatpersonas no abām institūcijām, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmuma "Biovela" vadītājs Virgīnijs Kantausks un Prans Dailide, kurš vada lauksaimniecības tehnikas uzņēmumu "Dojus agro", kas ir ASV lauksaimniecības tehnikas ražotāja "John Deere" pārstāvis un darbojas arī Latvijā.

Baltraitiene un Dūklavs ir snieguši pretrunīgu informāciju par vakariņām. Lietuvas ministre paziņoja, ka uzņēmējus uzaicinājis Dūklavs, kurš to noliedza. Nav skaidrības, kas apmaksāja pasākumu. Lietuvas Lauksaimniecības ministrija paziņojusi, ka nekādus rēķinus nav saņēmusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!