Foto: F64

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata, ka ir nevis eiro krīze, bet gan ekonomiska un politiska pārvaldes krīze.

"Es nevaru viegli pieņemt, ka mēs sakām "eiro krīze". Es nedomāju, ka tā vispār ir eiro krīze. Jo ir arī problēmas dažās mūsu savienības dalībvalstīs, kurās eiro nemaz nav ieviests. Tā, par ko mēs runājam, ir ekonomiska un politiska pārvaldes krīze. Un mēs runājam par instrumentiem, kuri jau pirms desmitgadēm ir ieviesti kopā ar eiro, mums ir daudz instrumentu, tostarp Stabilitātes un izaugsmes pakts. Un, ja mēs tos būtu izmantojuši, mēs nekad nebūtu nonākuši līdz stāvoklim, kādā tagad ir dažas ES dalībvalstis," par Grībauskaites teikto Minhenes drošības konferencē aģentūru BNS sestdien informēja Lietuvas prezidentes preses dienestā.

"Ir ļoti lietderīgi un ērti, ja ir kāds horizontālais atbalsts no Eiropas institūcijām, jo, ciešot neveiksmi vietējā politikā, ir ļoti viegli teikt, ka vainīgas ir Eiropas institūcijas," sacījusi Lietuvas prezidente.

"Tāpēc nav runa par eiro krīzi, runa ir par to, ka Eiropai nav lēmumu pieņemšanas procesa, nav šī lēmumu pieņemšanas procesa efektivitātes un dažkārt ir bezatbildīga rīcība zināmā laika periodā dažās dalībvalstīs. Līdz ar to es ļoti atbalstu stingro Vācijas pozīciju, pieprasot ne tikai izrādīt solidaritāti, bet pieprasot arī, lai dalībvalstis paveic mājasdarbus. Līdz ar to es saku, ka mēs visu spēsim, ja mums būs griba un ja mēs to darīsim kopā," klāstījusi Grībauskaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!