Foto: LETA

Brēkai, kas sacelta ar Lietuvas lauksaimniecības ministres Virgīnijas Baltraitienes, Latvijas zemkopības ministra Jāņa Dūklava un vairāku uzņēmēju vakariņām un medībām Panevēžas rajonā, nevajadzētu ietekmēt abu kaimiņvalstu attiecības, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene.

"Uzskatu, ka tam nevajadzētu ietekmēt divpusējās attiecības, lietas notiek, viss tiks sakārtots. Uzskatu, ka ministri tiksies dažādos formātos, un, aizstāvot pozīcijas Eiropas Savienībā, arī Latvijas un Igaunijas politiķi saskaņo savas pozīcijas," Graužiniene, kas ir Baltraitienes partijas biedre Darba partijā, sacīja ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Viņa norādīja, ka Latvijas politiķi saprot, ka Lietuvā saceltā brēka par notikušo ir saistāma ar oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Pirmdien Baltraitiene publiski atvainojās Dūklavam par situāciju, kas radusies pēc jūlija beigās notikušā pasākuma.

Lietuvā un Latvijā plašu rezonansi izraisījusi informācija par jūlija beigās notikušajām vakariņām un medībām viesu namā Panevēžas rajonā.

Pasākumā bez abu valstu lauksaimniecības jomas ministriem piedalījās arī Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus, Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis, citas amatpersonas no abām institūcijām, kā arī gaļas pārstrādes uzņēmuma "Biovela" vadītājs Virgīnijs Kantausks un Prans Dailide, kurš vada lauksaimniecības tehnikas uzņēmumu "Dojus agro", kas ir ASV lauksaimniecības tehnikas ražotāja "John Deere" pārstāvis un darbojas arī Latvijā.

Baltraitiene un Dūklavs ir snieguši pretrunīgu informāciju par vakariņām. Lietuvas ministre paziņoja, ka uzņēmējus uzaicinājis Dūklavs, kurš to noliedza. Nav skaidrības, kas apmaksāja pasākumu. Lietuvas Lauksaimniecības ministrija ir paziņojusi, ka nekādus rēķinus nav saņēmusi.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite paziņojusi, ka Lietuvas ministres Baltraitienes skaidrojums par vakariņām un medībām ar Dūklava piedalīšanos ir neattaisnojams un ministres interpretācija par to rada saspīlējumu diplomātiskajās attiecībās ar Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!