Lietuvas speciālisti, kas septembrī ieradās Latvijā, lai palīdzētu atjaunot Rīgas pili un nostiprināt tās pamatus, savus padomus varētu sniegt šā gada sākumā.Viļņas universitātes ģeotehnikas laboratorijas speciālisti, kas iepazinušies ar Rīgas pils pamatu stāvokli, bija plānojuši priekšlikumus sniegt jau novembrī, taču aizkavējušies.
Jau ziņots, ka lietuvieši pils atjaunošanas darbos piedalījās jau 1994.gadā, tādēļ arī šoreiz izmantota viņu pieredze. Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) preses sekretāre Inese Kreicberga apliecināja, ka visus nepieciešamos būvniecības darbus veiks vietējie speciālisti, bet lietuvieši varētu piedalīties tikai pamatu stiprināšanas darbos.

Šobrīd turpinās pils atjaunošanas projekta izstrāde, ko VNĪA veic kopā ar Rīgas pilsētas arhitektūras pārvaldi, prezidenta kanceleju, Kultūras ministriju un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Svarīgākais pils atjaunošanā ir pilnīga pamatu nostiprināšana, pirms tam pārvietojot transformatoru staciju, ko jau apņēmies paveikt uzņēmums "Latvenergo". Pēc tam jārisina jautājums par iekštelpām, jāatjauno fasāde un jāremontē jumts.

Jau ziņots, ka VNĪA ieplānojusi ik gadu pils atjaunošanai piešķirt 300 tūkstošus latu. Šogad pils remontdarbos aģentūra ieguldījusi 56 tūkstošus latu. Speciālisti attīrījuši būvniecības vietu no būvgružiem, veikta pamatu nostiprināšanas izpēte, projektēšana, rekonstruēts ūdensvads, remontēts jumts un veikti citi darbi.

Pēdējais kapitālais remonts Rīgas pilī notika 1994. un 1995.gadā, kad saveda kārtībā pils ziemeļrietumu spārna 1. un 2. stāvu. Pirms tam pils remontēta 1938.gadā, gatavojoties Latvijas neatkarības divdesmit gadu jubilejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!