Foto: DELFI
Līgatnes lāči Mikus un Puika trešdien transportēti uz jauno pagaidu mājvietu saimniecībā "Mežavairogi". Abi lāči arī izoperēti, "laupot tiem vīrišķību", portālu "Delfi" informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Lai līdz minimumam samazinātu visus iespējamos riskus lāču veselībai, viņus iemidzināja un operēja Līgatnē. Abus lāčus operēja profesionāli veterinārmedicīnas speciālisti ar ilggadēju pieredzi.

Lāčus uz viņu jauno mājvietu nogādāja ar specializētu transportu, uz kura novietoja no Rīgas Zooloģiskā dārza atvestos savvaļas dzīvnieku transportēšanai paredzētos būrus.

Pašlaik turpinās darbs "Mežavairogos", lai ievietotu lāčus viņiem paredzētajās jaunajās mājās. Vienlaikus lāču veselību klātienē uzrauga veterinārārsti, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu stabilu lāču veselības stāvokli.

Daļu no nepieciešamā finansējuma lāču puiku Mikus un Puikas pārvietošanai, kā arī operācijām, pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) iniciatīvas piešķīra Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija.

Sprūdžs trešdienas preses brīfingā uzsvēra, ka kopīgiem spēkiem ir izdevies rast lāčiem un cilvēkiem drošu risinājumu. Ministrs arī atzīmēja, ka vienlaikus Gaujas Nacionālā parka fonds ir uzsācis darbu pie ilgtermiņa risinājuma, lai abi lāči varētu atgriezties Līgatnes dabas takās.

Trešdien Līgatnes dabas takās notikuši topogrāfiskās uzmērīšanas darbi jaunā voljēra teritorijā. Pēc topogrāfiskās kartes sagatavošanas uzsāks jaunā lāču voljēra projektēšanu. Plānots, ka abi lāču puikas Mikus un Puika Līgatnē varēs atgriezties līdz ziemai, kad pabeigs jaunā voljēra būvniecību.

Kā ziņots, Līgatnes dabas taku lāču voljerā aprīļa beigās izveidojās sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. 22.aprīlī šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi, taču šoreiz pēc vairāku dienu neveiksmīgiem mēģinājumiem atgriezt viņu voljerā 24.aprīļa vakarā tika pieņemts lēmums Madi nošaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!