Foto: DELFI

Divus Līgatnes lāčus Miku un Puiku, kuri piektdien mēģinājuši izkļūt no sava aploka Līgatnes dabas takās, pārvietos uz Ķekavas novadā esošo dzīvnieku patversmi "Mežavairogi", informēja Dabas aizsardzības pārvalde.


Pārvietot lāčus uz "Mežvairogiem" nolemts, "izvērtējot visas iespējas", un iesaistītie dienesti šo risinājumu uzskata par optimālāko.

Pirms lēmuma pieņemšanas Līgatnes dabas taku, Dabas aizsardzības pārvaldes, Pārtikas un veterinārā dienesta, Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvji klātienē apsekoja dzīvnieku patversmi "Mežavairogi" un "pārliecinājās par "Mežavairogu" lāču mītnes drošību un piemērotību, lai tur īslaicīgi izvietotu Līgatnes lāčus", informēja Dabas aizsardzības pārvalde.

Gaujas Nacionālā parka  fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča pauž gandarījumu, "ka mums visiem kopā ir izdevies rast risinājumu, lai lāču puikas varētu palikt tepat Latvijā".  Viņa pateicās "Mežavairogu" saimniekiem par atsaucību un sniegto palīdzību šajā ārkārtas situācijā.

Plānots, ka lāči varētu uzturēties "Mežvairogos" līdz tiks veikti visi darbi, lai nodrošinātu viņiem piemērotus apstākļus Līgatnes dabas takās.

Dabas aizsardzības pārvalde arī atgādina, ka Līgatnes dabas takas ir slēgtas, un aicina cilvēkus nedoties uz dabas takām, lai netraucētu komplicētos darbus un neapdraudētu savu drošību.

 Jau vēstīts, ka nedrošā voljera dēļ netika izslēgta iespēja pagaidām pārvietot dzīvniekus uz kādu citu valsti.

Nacionālo bruņoto spēku helikopteram svētdien veiksmīgi izdevās nogādāt Līgatnes lāču voljerā pārvietojamos savvaļas dzīvnieku būrus. To piestiprināšana lāču mājai gan vēl prasīs dienas līdz divu dienu darbu, lai būtu pilnīgi droši, ka dzīvnieki no tiem nevar izkļūt.

Nedienas ar Līgatnes dabas taku lāčiem sākās pagājušajā svētdienā, kad no savu laiku nokalpojušā iežogojuma  izdevās izrakties lācenei Madei. Pēc ilgiem meklējumiem un pūliņiem pielabināt lāceni kļuva skaidrs, ka viņa tik viegli nedosies rokā. Tā kā zvērs bija kļuvis agresīvs un viņu nebija iespējams iemidzināt, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ lācene otrdienas vakarā tika nošauta.

Savukārt naktī uz sestdienu no aploka mēģināja izrakties abi pārējie lāči - Mikus un Puika. Tas saistīts ar pārošanās laiku, un dzīvnieki acīmredzot domājuši, ka tuvumā vēl ir nedēļas sākumā nošautā lācene Made, kas ar viņiem līdz šim dzīvoja kopīgā aplokā.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri. Vienā no tiem iepriekš dzīvoja trīs lāči ‒ Mikus, Puika un Made -, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte. Dabas takās mitinās arī aļņi, stirnas, lapsas, lūši, vilki un citi dzīvnieki. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!