Foto: F64
Limbažu novada ezeri ir salīdzinoši tīri un tajos nav "spoku tīku", secināts Pasaules Dabas fonda šīs vasaras pirmajā ūdenstilpņu tīrīšanā kampaņā "Spoku tīkli".

Ūdenstilpņu tīrīšanas pasākums Limbažu novadā norisinājās norisinājās no 7. līdz 10. jūnijam. Kampaņas mērķis ir attīrīt Latvijas ezerus no pamestiem un pazaudētiem zvejas rīkiem, kā arī informēt sabiedrību par šādu rīku negatīvo ietekmi uz zivju resursiem un ekosistēmu kopumā.

Šī bija pirmā no piecām šogad plānotajām kampaņas "Spoku tīkli" nedēļām. Tās laikā tika apsekoti un pārbaudīti trīs Limbažu novada ezeri - Augstrozes Lielezers, Lādes ezers un Lielezers. Darbi norisinājās trīs dienas. Šogad vienlaicīgi tika izmantota ūdenstilpņu caurskatīšanas ierīce eholote un āķis, kas ļāva efektīvāk atrast pamestos zvejas rīkus.

Pirmajās kampaņas stundās Augstrozes Lielezerā tika atrastas vairākas zvejas auklas. Taču kopumā tika secināts, ka ezeri šajā novadā ir salīdzinoši tīri, un tajos nav "spoku tīklu". Pēc fonda pārstāvju domām, tas skaidrojams ar to, ka visus šos ezerus pārvalda biedrības un ezeri ir labi uzraudzīti.

Šonedēļ Pasaules Dabas fonds dosies uz Dagdas novadu. No "spoku tīkliem" plānots attīrīt divus ezerus - Dagdas ezeru un Ežezeru. Termins "spoku tīkli" jeb "ghost fishing" apzīmē ūdenstilpnēs pazaudētos un atstātos zvejas rīkus, kas turpina nekontrolēti zvejot ūdens iemītniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!