Foto: AFI

Cerot uz Eiropas naudām, Vladimira Lindermana atbalstītāji 10.janvārī reģistrējuši jaunu biedrību "Russkaya Zarya" jeb "Krievu Ausma", otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Biedrības valdes priekšsēdētājs ir Jevgeņijs Osipovs, bet priekšsēdētāja biedri – Jeļena Osipova un Illarions Girss. To, cik liels ir biedrības biedru skaits, nav zināms.

Tās dibinātāji biedrības izveidošanu laikrakstam skaidroja ar to, ka nevalstiskai organizācijai nav tādu ierobežojumu finansējuma saņemšanai, piemēram, no ārzemju fondiem un arī no Eiropas Savienības. Girss gan laikrakstam izteicis šaubas, ka varētu dabūt finansējumu no Latvijas institūcijām. Girss gan neizslēdzis iespēju piedalīties, piemēram, Rīgas domes vai citos izsludinātos konkursos par projektu finansējumu.

Oficiālajā paziņojumā par biedrības dibināšanu apgalvots, ka "tās mērķi un uzdevumi ir pretnostādināti Latvijas nacionālas politikas pamatiem", raksta laikraksts. Girss gan uzskatot – tas nenozīmē, ka biedrība būtu pretvalstiska, lai gan droši vien tikšot nomelnota.

Starp deviņiem izvirzītajiem uzdevumiem biedrība minējusi Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, "piederības sajūtas vienotajai krievu pasaulei" nostiprināšanu, Latvijas un Krievijas krievu kopienu interešu savstarpējās saistības izpratnes stiprināšanu, krievu valodas un kultūras stāvokļa stiprināšanu un to nozīmīguma palielināšanu kā Latvijā, tā arī Eiropas Savienībā, raksta laikraksts. Biedrība arī cīnīšoties pret rusofobiju, leģionāru godināšanu un aizstāvēšot nacisma apkarotājus un viņu piemiņai uzceltos pieminekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!