Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa līdz 15.oktobrim bez virzības atstājusi nacionālboļševika Vladimira Lindermana prasības pieteikumu, kurā viņš no Latvijas valsts prasa piedzīt viena lata morālā kaitējuma kompensāciju par nepatiesas apsūdzības uzrādīšanu saistībā ar neatļautu sprāgstvielu glabāšanu.

Tiesas priekšsēdētājas palīgs Kaspars Sadauskis sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo Lindermans pieteikumam nav pievienojis nevienu viņa prasījumu apliecinošu dokumentu. Tiesa atvēlējusi laiku šo trūkumu novēršanai.

Kā informēja Lindermans, viņš prasību cēlis saistībā ar 2002.gada novembrī ierosināto krimināllietu, kurā viņš un vēl trīs personas - Olga Morozova, Raimonds Krumgolds un Arturs Petrovs - tikušas apsūdzētas par aicinājumu veikt valsts apvērsumu un par nelikumīgu sprāgstvielu glabāšanu.

Sākotnēji figurējusi arī apsūdzība atentāta gatavošanā pret Valsts prezidentu, "tomēr tā mums oficiāli netika izvirzīta, jo absurds bija pārāk acīmredzams", norādīja Lindermans.

Viņš uzskata, ka lieta tikusi safabricēta. "Salti meli no pirmā līdz pēdējam burtam. Manus biedrus atbrīvoja no cietuma jau 2003.gadā. Pērnruden arī es tiku pilnībā attaisnots. Tādējādi šī krimināllieta pret mani ilga aptuveni septiņus gadus. Es neuzskatu šos gadus par pazaudētiem. Tieši pretēji - tie bija pilni ar svarīgiem un spilgtiem notikumiem manā dzīvē. Un, ja valsts iestādes, kuras ir vainīgas krimināllietas safabricēšanā, kaut vai ne publiski atvainotos, es nebūtu vērsies tiesā. Atriebīgums man nepiemīt," apgalvoja Lindermans.

Pieteikuma iesniedzēja skatījumā, "nevis nauda, bet gods stāv uz spēles". Ja nacionālboļševiks tiesā uzvarēs, viņš sola izurbt caurumu monētā, ievērt to ķēdītē un nēsāt kaklā kā trofeju.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn 2.septembrī atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu, ar kuru Lindermans tika pilnībā attaisnots apsūdzībā par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu.

Kā liecina Rīgas apgabaltiesas informācija, Lindermanam labvēlīgais 2009.gada 2.septembra nolēmums nav pārsūdzēts, tāpēc 13.oktobrī stājies spēkā sākotnējais Centra rajona tiesas 2008.gada 3.jūlija spriedums par apsūdzētā attaisnošanu.

Prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks toreiz sacīja, ka prokuratūra Lindermanu attaisnojošo spriedumu nepārsūdzēja, jo tajā nebija saskatāmi nekādi procesuālie pārkāpumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!