Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrs Kārļa Šadurska ("Vienotība") izstrādātajā pedagogu atalgojuma modeļa prezentācijā neko jaunu ieraudzīt nevarēja, bet tā tapšanas laikā Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vajadzēja konsultēties ar pašvaldībām, sacīja Latvijas Izglītības vadītāju arodbiedrības priekšsēdētāja Ilze Kalniņa.

Kalniņa pavēstīja, ka pirms modeļa pabeigšanas IZM vajadzēja visus prezentētos jautājumus apspriest un izdebatēt ar pašvaldībām, lai saprastu vai iecerētajiem plāniem ir atbalsts. Tikai pēc atbalsta gūšanas varēja nākt pie sadarbības partneriem ar konkrētu redzējumu.

LIVA priekšsēdētāja norādīja, ka vēl ir jāanalizē konkrētas skolas un konkrēti cipari - šobrīd nav iespējams dot vienotu vērtējumu, jo nav redzams kā šis algu pieaugums radīsies.

Kalniņa pauda, ka "Pēc prezentācijas neko jaunu tur ieraudzīt nevarēja. Tagad mēs strādājam 21 stundu un saņemam 420 eiro mēnesī, tad mēs strādāsim 30 stundas un saņemsim 680 eiro mēnesī. Principā ātri pārrēķinot, pieaugums ir 0,67 eiro stundā. Kur Šadurska kungam sanāk 200-300 eiro pielikums pie atalgojuma, godīgi sakot, vēl nesaprotu."

Viņa arī pauda, ka jaunā pedagogu algu modeļa prezentācija bija "ļoti labs PR pasākums ar patosu - visi dzīvosim labāk, mums nauda būs, modelis ir izstrādāts, ir deviņi (miljoni eiro), ir 27 (miljoni eiro), ir augstākai izglītībai. Izklausās ļoti iluzori. To klausoties radās eiforija, bet vai tiešām eiforija ir tik ļoti pamatota? Šobrīd ir ļoti daudz neskaidru jautājumu".

Kalniņa norādīja, ka neskaidrības rada arī "motivācijas fonds", kurā iekļausies atalgojums par klases audzināšanu. Viņasprāt motivācijas fonds nevar finansēt esošos darba pienākumus, kuri iekļaujās jau noteiktajās darba stundās.

LIVA priekšsēdētāja pauda, ka "ministrs saka, ka drīkstēs strādāt 1,3 slodzes, kas ir 40 stundas - faktiski ministrs saka, ka pedagogi drīkst strādāt ar pārslodzi. Lai pedagogs sasniegtu vienu slodzi (40 stundas) viņam jāstrādā 1,3 slodzes."

Jau ziņots, ka pirmdien IZM prezentēja jauno pedagogu atalgojuma modeli. Tajā paredzēts, ka pedagogiem, kuri strādā 21 darba stundu jeb attiecīgi vienu likmi, algas bāzes likme pieaugs no 420 eiro līdz 640 eiro.

Atalgojums tiks palielināts arī atbalsta personālam: psihologiem, bibliotekāriem, logopēdiem, karjeras konsultantiem un speciālajiem pedagogiem. Tāpat jaunais atalgojuma modelis paredz darba samaksas palielinājumu skolas administrācijai, direktoram un direktora vietniekam. Turpmāk tiks noteikts, ka viena pedagoga likme ir 30 astronomiskās stundas nedēļā, kurā ietilpst gan darbs stundā, gan ar to saistītais sagatavošanās darbs.

Pirmskolas un sākumskolu pedagogiem algas koeficients palielināsies no 0,75 uz 1 un atalgojums pieaugs par 25%. Lauku novados, kur izglītības iestādē 7.-9.klašu grupā būs vismaz 21 skolēns, un lielajās pilsētās, kur šis skaitlis būs vismaz 68 algu koeficients būs 1,3, atalgojumam pieaugot par 30%. Lauku novados un pilsētās, kur 7.-9.klašu grupa skolēnu skaits attiecīgi būs mazāks par 21 un 68, skolotāju algu koeficients saglabāsies 1.

Vidējās izglītības iestādēs, kur skolēnu skaits lauku novados būs vismaz 27 un lielajās pilsētās vismaz 58, algu koeficients palielināsies no 1,25 uz 1,4 jeb par 25%, bet vidusskolās, kur skolēnu skaits būs attiecīgi mazāks par minētajiem skaitļiem pedagogu algu koeficients saglabāsies 1,25.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!