Foto: F64

Valsts finansējums zinātnei un augstākajai izglītībai jau gadiem nav sakārtots, un izskatās, ka arī šogad tas netiks darīts, neskatoties uz patiešām kritisko situāciju zinātnē, bažījas Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vērtējot nākamā gada budžetu, Vanaga pauda, ka būtiskākie zaudējumi nozarei saistīti ar finansējuma pārrāvumu Eiropas strukturālajos fondos. Līdz ar to "likumsakarīgi, ka šāda situācija radīs vēl lielāku nestabilitāti zinātniskajā darbībā", uzsvēra Vanaga.

Salīdzinot ar 2015. gadu, finansējums augstākajai izglītībai palielināts par 1,1 miljonu eiro, zinātniskajai darbībai - par 3,7 miljoniem eiro, taču šeit būtiski ir arī ņemt vērā to, ka ievērojama daļa no šī piešķirtā finansējuma tūlītēji tiks izmantota, lai segtu PVN izdevumus par iegādātajām iekārtām zinātniskās darbības izpildei un attīstībai, jo Eiropas fondi neparedz PVN apmaksu par iekārtām, skaidroja arodbiedrības vadītāja.

"Attiecībā uz augstāko izglītību un zinātni nākotnē plānotus uzlabojumus no valdības puses neredzu. Skatoties vidējā termiņa budžetu - finansējums augstākajai izglītībai un zinātnei ar katru gadu samazinās," norādīja Vanaga, piebilstot, ka LIZDA darīšot visu, lai to nepieļautu.

Savukārt, vispārējā izglītībā patlaban ir neskaidra situācija, "ņemot vērā, ka neesam vēl informēti par Izglītības un zinātnes ministrijas plānoto deviņu miljonu eiro izlietojumu pedagogu darba samaksai 2016.gadā'', sacīja Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!