Foto: DELFI

Latvijā tikai 7% pedagogu ir vecumā līdz 30 gadiem, teikts Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības rezolūcijā, kuru paredzēts pieņemts LIZDA kongresā.

Pedagogi strauji noveco – 43% pedagogu ir vecāki par 50 gadiem, un tuvāko piecu līdz desmit gadu laikā tiks izjusts izteikts jauno pedagogu trūkums. Pētījuma dati parāda - lai atjaunotu pedagogu paaudžu nomaiņu, ik gadu darbam izglītības iestādēs būtu jāpiesaista 500 jauno speciālistu, taču pēdējos gados darba gaitas reāli sāk vidēji vien 150 pedagogu.

Galvenais iemesls jauno pedagogu motivācijas trūkumam strādāt profesijā ir nekonkurētspējīgā darba samaksa – jaunajam pedagogam ar darba stāžu, kas mazāks par pieciem gadiem, zemākā mēnešalgas likme pašlaik ir bruto 405 eiro, kas ir tikai par 45 eiro vairāk nekā valstī noteiktā minimālā alga.

Rezolūcijā norādīts, ka, turklāt, ja valdība minimālo algu 2016.gadā paaugstinās līdzz 375 eiro, tad starpība būs tikai 30 eiro. Jauno pedagogu motivācijas trūkumam iemesls ir arī karjeras izaugsmes iespēju ierobežotība. Savukārt uz piemaksu bruto 31,87 eiro par profesionālās darbības kvalitātes 3.pakāpi jaunais pedagogs var pretendēt vien pēc nostrādātiem trim gadiem, jo pēc pirmā nostrādātā gada, pretendējot uz 1. vai 2.kvalitātes pakāpi, pedagogs par to piemaksu nesaņem.

Jaunajam pedagogam nereti ir arī kredīti par mācībām, nav apgādājamo un līdz ar to ir lielākas nodokļu likmes.

Valsts un pašvaldību līmenī būtu jādomā par kompleksu stimulu radīšanu jauniešiem, lai veicinātu viņu motivāciju strādāt izglītības iestādēs, norādīja LIZDA.

LIZDA ar visām 12.Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām pirms vēlēšanām noslēdza vienošanos, kurā iekļauts punkts par konkrēta rīcības plāna jauno pedagogu motivēšanai un piesaistei darbam izglītības iestādēs izstrādi un īstenošanu.

Jau ziņots, ka sestdien notiek LIZDA kongress, tajā paredzētas priekšsēdētāja vēlēšanas, kā arī vairāku rezolūciju pieņemšana.

Uz LIZDA vadītāja amatu virzīta esošā arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško un bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārā sekretāre Inga Vanaga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!