Foto: LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) norobežojas no Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) prasības par izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) demisiju.

RPIVA otrdien protesta akcijā iepretim Ministru kabinetam izteiks savu neapmierinātību ar plānu likvidēt akadēmiju, pie šāda lēmuma vainojot Šadurski, līdz ar to pieprasot viņa demisiju.

Arodbiedrībā norādīja, ka LIZDA nosoda Izglītības un zinātnes ministriju "par sasteigto, nedemokrātisko, ciniski virzīto RPIVA likvidācijas procesu". LIZDA uzsver, ka iestājas par pārdomātām, izsvērtām un ar visām iesaistītajām pusēm izdiskutētām reformām augstākajā izglītībā, kas ir ar skaidru mērķi un vīziju par augstākās izglītības politikas sasaisti ar valsts ilgtermiņa attīstību.

Taču vienlaikus LIZDA akcentē, ka arodbiedrības padome nav lēmusi par Šadurska demisijas pieprasījumu, līdz ar to pašlaik pedagogu organizācija no tā norobežojas un otrdien iestāsies tikai par pārdomātām un izsvērtām reformām augstākajā izglītībā.

Kā ziņots, gadījumā, ja Ministru kabinets pieņems lēmumu likvidēt RPIVA, to pievienojot LU, augstskola varētu vērsties Satversmes tiesā. Tāpat RPIVA nolēmusi protestēt pret ieceri likvidēt akadēmiju, kā arī pieprasīt Šadurska demisiju. Protesta akcija notiks otrdien, 28. februārī, pulksten 11.30 iepretim Ministru kabinetam.

Neskatoties uz to, ka jautājumu par RPIVA likvidāciju Ministru kabinets varētu skatīt jau tuvākajā laikā, vienprātība par šāda soļa nepieciešamību un pārdomātību joprojām nav panākta.

Izglītības un zinātnes ministrija nav atkāpusies no pozīcijas, ka RPIVA likvidācija, to pievienojot LU, ir labākais iespējamais variants, lai koncentrētu līdzekļus un uzlabotu pedagoģisko izglītību Latvijā. Savukārt RPIVA aizvien uzsver, ka tā ir augstas kvalitātes augstskola, kas nodrošina labāko pedagoģisko izglītību un ka tās likvidēšana nenesīs pozitīvu rezultātu.

Lai gan līdz šim neoficiāli izskanēja, ka jautājumu par RPIVA likvidēšanu, to pievienojot LU, varētu skatīt 28. februāra sēdē, patlaban šis jautājums nav iekļauts valdības darbakārtībā.

IZM ir nolēmusi ar 2017. gada augustu reorganizēt RPIVA, to pievienojot LU. Ministrija solījusi, ka visas astoņas RPIVA reģionālās filiāles tiks saglabātas un visi pasniedzēji pāries uz darbu LU.

Šadurskis iepriekš norādīja, ka tad, kad 2019. gadā sāksies studiju programmu konsolidācija, konkursos uz pasniedzēju amata vietām varēs piedalīties kā LU, tā arī pašreizējie RPIVA mācībspēki, tātad būs "veselīga un draudzīga konkurence".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!