Foto: RIA Novosti/Scanpix

Labklājības ministrija (LM) apņemas izstrādāt gradāciju pensiju indeksācijai atbilstoši nostrādātajam darba stāžam.

Trešdien Sociālo un darba lietu komisijas darba grupas sēdē, runājot par pensiju indeksāciju, darba grupa vienojās palikt pie LM priekšlikuma pensijas 2017. gadā indeksēt 50% apmērā no iemaksu algas indeksa. Līdz šim tas tika darīts 25% apmērā no iemaksu algas indeksa.

Tāpat darba grupa izskatīja Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas Aijas Barčas (ZZS) priekšlikumu pensijas indeksēt atkarībā no darba stāža. Tomēr, kā norādīja LM parlamentārā sekretāre Karīna Korna, šobrīd svarīgi būtu noteikt, ka pensijas nākamgad indeksēs 50% apmērā no iemaksu algu indeksa, savukārt indeksācijas apjoma aprēķināšanai par darba stāžu nepieciešami vēl daži mēneši laika.

Darba grupa vienojās, ka likumprojekta anotācijā tiks ierakstīta piebilde, ka par pensiju indeksāciju attiecībā uz darba stāžu LM vēl sniegs savus aprēķinus.

Kopumā LM ir sarēķinājusi, ka pensiju indeksācija 2017. gadā, piemērojot 50% no iemaksu algas indeksa, izmaksātu papildu 3,4 miljonus eiro, proti, par oktobri, novembri un decembri. Savukārt 2018. gadā izdevumi sociālajā budžetā tad pieaugtu par 17,5 miljoniem eiro.

Jau ziņots, ka jaunais labklājības ministrs Jānis Reirs (V) ir apņēmies pensiju indeksācijas apmēru atjaunot pirmskrīzes līmenī. Viņš skaidroja, ka šobrīd, indeksējot pensijas, tiek izmantots koeficients 0,25 no algu pieauguma, tomēr no 2017. gada iecerēts, ka šis koeficients būs 0,5. Kā skaidroja ministrs, ja algas valstī pieauga par 10 eiro, tad, indeksējot pensijas, līdz šim tās pieauga par 2,5 eiro, bet 2017.gadā pie šāda algu pieauguma pensijas tiktu palielinātas par pieciem eiro. Precīzāki aprēķini gan gaidāmi, kad likums tiks pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!