Foto: DELFI
Labklājības ministrija (LM) šobrīd izskata sešus ģimenes valsts pabalsta izmaksas variantus, pieļaujot atstāt spēkā arī pašreizējo variantu, kā arī maksāt pabalstus tikai trūcīgajām ģimenēm, portālu "Delfi" informēja ministrija.

Iepriekš labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) portālam "Delfi" atzina, ka neatbalsta pabalsta izmaksāšanu tikai trūcīgajām ģimenēm, jo tas attīstītu "nabadzības sabiedrību", radinot cilvēkus pie pabalstiem.

Otrdien LM pārstāvji iepazīstināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju  ar koncepcijas projektu par ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu un par piedāvājumu pavēstīja arī portālam "Delfi".

Viens no pabalsta variantiem paredz, ka tos piešķirs ģimenēm vai personām ar bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem, kurām piešķirts trūcīgas ģimenes vai personas statuss. Tādā gadījumā pabalsts būtu 17,60 lati mēnesī.

Otrs variants paredz izmaksāt pabalstu ģimenēm ar vismaz trim bērniem - daudzbērnu ģimenēm par bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem, kā arī trūcīgajām ģimenēm. Tad ģimenes valsts pabalsts būtu 6,40 latus liels.

Trešais variants neattiecas uz trūcīgajām ģimenēm un paredz, ka ģimenes ar vismaz diviem bērniem mēnesi saņemtu 4,60 latus.

Ceturtais variants paredz, ka daudzbērnu - vismaz trīs bērnu ģimenes ik mēnesi saņems 10 latu pabalstu. Visos šajos variantos no speciālā budžeta būtu nepieciešami 5,9 miljoni latu, kas ir šogad pieejamā summā.

Vienīgais variants, kam no valsts budžeta būtu nepieciešami kopumā 10,3 miljoni latu jeb 4,4 miljoni latu papildus šobrīd pieejamajiem, paredz, ka ģimenes ar vismaz diviem bērniem vecumā no viena līdz 18 gadu vecumam ik mēnesi saņemtu astoņu latu pabalstu.

LM aprēķinājusi, ka, maksājot pabalstu vismaz divu bērnu ģimenēm, to saņemtu 60,6% no tagadējiem pabalsta saņēmējiem jeb gandrīz 215 000 cilvēku. Maksājot to tikai daudzbērnu ģimenēm, pabalstu saņemtu gandŗīz 99 000 jeb 27,9% no tagadējā skaita. Maksājot tikai trūcīgajiem, pabalstu saņemtu 15,8% jeb 56 000. Savukārt kombinētajā daudzbērnu-trūcīgo variantā pabalstu saņemtu apmēram 154 000 personu jeb 43,7% no tagadējā.

Patlaban ģimenes valsts pabalstu izmaksā visām ģimenēm vai personām ar bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam un ik mēnesi maksā astoņus latus. Arī šo variantu LM izskata, taču tādā gadījumā ir nepieciešami papildus 11,1 miljons latu.

LM norāda, ka gala lēmums vēl ir jāpieņem valdībai un Saeimai. Turpmāku ģimenes sociālā pabalsta izmaksas kārtību jau izskatīja arī sociālie partneri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!