Foto: PantherMedia/Scanpix
Labklājības ministrija (LM) ir sagatavojusi priekšlikumus, lai no nākamā gada palielinātu pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti atbilstoši patēriņa cenu indeksam.

Kā pirmdien Invalīdu lietu nacionālās padomes sēdē sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V), pašreizējie pabalsti noved cilvēkus neizbēgamā nabadzībā, tāpēc LM sagatavojusi šo iniciatīvu, kas drīzumā tiks iesniegta arī valsts sekretāru sanāksmē.

LM šī brīža priekšlikums paredz ieviest diferencētu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu cilvēkiem ar invaliditāti. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības, kuriem noteikta 1.invaliditātes grupa, pabalsts pieaugtu no 75 latiem līdz 97,50 latiem mēnesī, cilvēkiem, kuriem noteikta 2.invaliditātes grupa, - no 75 līdz 90 latiem, bet cilvēkiem, kuriem noteikta 3.invaliditātes grupa, pabalsts paliktu nemainīgs - 75 lati.

Savukārt pabalsta apmērs cilvēkiem, kuriem invaliditāte noteikta pēc 18 gadu vecuma un kuriem ir 1.invaliditātes grupa, pieaugtu no 45 latiem uz 58,50 latiem, cilvēkiem ar 2.invaliditātes grupu - no 45 uz 54 latiem, bet cilvēkiem ar 3.invaliditātes grupu tas paliktu nemainīgs - 45 lati.

Savukārt pabalstu cilvēkam ar invaliditāti, kuram nepieciešama kopšana, plānots palielināt no 100 uz 150 latiem.

Kā sēdē skaidroja LM pārstāvji, personām ar 3.grupas invaliditāti pabalstu plānots atstāt nemainīgu, jo šiem cilvēkiem ir lielāks nodarbinātības rādītājs un darbspēju zaudējuma procents ir līdz 45%, tātad viņiem ir lielākas iespējas sevi nodrošināt nekā cilvēkiem ar 1. un 2.grupas invaliditāti. "Šeit ir izšķiršanās, vai mēs turpinām praksi - visiem drusku, vai mēs tomēr atzīstam, ka ir cilvēku grupas, kurām atbalsts ir vajadzīgs vairāk," teica labklājības ministre.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta palielināšanai personām ar 1. un 2.grupas invaliditāti 2014.gada budžetā vajadzētu papildus 1,9 miljonus latu. Šo pabalstu saņem aptuveni 18 660 cilvēki, no kuriem 69,7% ir invalīdi kopš bērnības, bet 30,3% pārējie. Puse jeb 51% no visiem pabalsta saņēmējiem ir personas ar 2.invaliditātes grupu, 16% ar 1.invaliditātes grupu, bet 33% ar 3.invaliditātes grupu.

Tikmēr invalīda kopšanas pabalsta palielināšanai 2014.gadā vajadzētu papildus 7,5 miljonus latu. Šo pabalstu saņem aptuveni 11 480 cilvēki.

Saskaņā ar 2011.gada tautas skaitīšanas datiem Latvijā bija 2,07 miljoni iedzīvotāju, no kuriem 7,4% bija cilvēki ar invaliditāti - kopumā 152 917 personas. No šo iedzīvotāju kopskaita 50% bija noteikta 2.invaliditātes grupa, 33% - 3.invaliditātes grupa, 12% - 1.grupa, bet 5% bija bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!