Foto: LETA

Labklājības ministrija (LM) plāno slēgt valsts sociālās aprūpes centra (SAC) "Zemgale" filiāli "Kauguri" un SAC "Vidzeme" filiāli "Rauna" un šo aprūpes iestāžu klientus pārvietot uz SAC "Rīga" filiāles "Ezerkrasti" jaunatklāto korpusu, informēja LM pārstāve Marika Kupče.

Abas aprūpes iestādes tiekot slēgtas, jo tās neesot piemērotas klientu vajadzībām. LM šādi plāno uzlabot dzīves kvalitāti cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura veselības traucējumiem.

Cilvēkus no "Kauguriem" plānots pārcelt, jo filiāles telpu platība ir neatbilstoša noteiktajām higiēnas prasībām. Tāpat šī SAC telpas neesot piemērotas klientu vajadzībām atbilstošu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai.

Savukārt "Raunas" klientus plānots pārcelt, jo nekustamais īpašums, kurā filiāle ir izvietota, nav valsts īpašums un līdz ar to nav iespējams veikt ilgtermiņa ieguldījumus ēku sakārtošanai un nodrošināt pilnvērtīgus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Vienlaikus paredzēts, ka pakalpojumus "Ezerkrastu" renovētajā korpusā varēs saņemt tie Rīgas reģiona iedzīvotāji, kuri pašlaik gaida rindā. Tāpat filiālē būs iespēja atgriezties daļai no pašlaik SAC "Kurzeme" filiālē "Veģi" dzīvojošajiem pilngadību sasniegušajiem klientiem, kuri līdz renovācijai pakalpojumus saņēma filiāles "Ezerkrastu" Bērnu nodaļā.

Renovētajā ēkā pakalpojumus varēs saņemt 181 cilvēks ar invaliditāti. "Ezerkrastu" jaunajā ēkā izveidotas gan atbilstoši iekārtotas telpas klientiem, gan arī pilnībā iekārtotas darbnīcas. Tādējādi šajā filiālē uzlabotas iespējas sagatavot klientus patstāvīgas dzīves sākšanai un darba prasmju apguvei, norādīja Kupče.

Vienlaikus mērķtiecīgi tiekot pilnveidota pakalpojumu kvalitāte arī tiem cilvēkiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar sākt dzīvi sabiedrībā. Piemēram, filiālē darbosies šūšanas darbnīca, veļas mazgāšanas darbnīca, mūzikas terapijas nodarbību telpa, kino-foto-multiplikācijas telpa, datornodarbību telpa, grafikas nodarbību telpa, keramikas nodarbību telpa, koka un klūgu rokdarbu nodarbību telpa, mācību virtuve, aktīvās atpūtas telpa, sveču liešanas darbnīca un citas, piebilda Kupče.

Kupče norādīja, ka šobrīd ir sākta to klientu apzināšana, kuri ir gatavi pārcelties uz filiāli "Ezerkrasti". Pēc klientu pārcelšanās abas filiāles slēgs.

Lai saglabātu profesionālus un ilggadējus darbiniekus, filiālē "Ezerkrasti" vai citās filiālēs piedāvās iespējas strādāt arī visiem darbiniekiem, kuri ar minētajiem klientiem strādā jau patlaban, norādīja Kupče.

SAC "Ezerkrasti" ēkā līdz 2009.gadam atradās SAC "Ezerkrasti" Bērnu nodaļa. Tajā pakalpojumus saņēma bērni ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem vecumā no četriem līdz 18 gadiem un pieauguši cilvēki ar smagiem garīga rakstura traucējumiem vecumā līdz 25 gadiem, kuri turpināja izglītības apguvi. Minētā ēka bija avārijas stāvoklī, līdz ar to klientus uz renovācijas laiku pārvietoja uz citiem sociālās aprūpes centriem, norādīja Kupče.

SAC "Ezerkrasti" ēka rekonstruēta Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta "Valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu attīstība" ietvaros. Kopumā projekta īstenošanai ir izlietoti vairāk nekā četri miljoni eiro, tai skaitā 2,3 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

Jau ziņots, ka "Kauguru" direktore Dzintra Mihailova ir neizpratnē par LM plāniem pārcelt SAC "Zemgale" filiāles "Kauguri" klientus uz jaunatklāto korpusu Rīgas valsts SAC filiālē "Ezerkrasti".

Mihailova stāstīja, ka vakar centrā ieradies SAC "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks ar LM rīkojumu, ka filiāle jālikvidē. Viņš neesot varējis paskaidrot, kāpēc "Kauguri" slēdzami, tikai teicis, ka nepieciešams aizpildīt vietas "Ezerkrastu" korpusā, kurš tiek nodots ekspluatācijā. Leišavnieks esot piebildis, ka "padsmit SAC filiāļu ir par daudz".

Mihailova norādīja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, no 27.marta filiālei tiks pārtrauktas visa veida piegādes, bet 10.aprīlī to plānots slēgt.

Viņa stāstīja, ka 36 darbinieki slēgšanas gadījumā paliks bez darba. Pagaidām darbiniekiem nav izteikti citi piedāvājumi par darba turpināšanu, piemēram, filiālē "Ezerkrasti". Tomēr, pat ja tiks izteikts šāds piedāvājums, darbinieki to nepieņems, jo viņiem būtu jāuzņemas papildu transporta izmaksas, lai nokļūtu uz "Ezerkrastiem", piebilda Mihailova.

SAC vadītāja norādīja, ka darbinieki ir satraukti un viņu vidū sākušās runas - ja darbs tiks zaudēts, būs "jākrāmē čemodāni un jābrauc prom".

Filiāles direktore uzsvēra, ka viņai nav saprotama LM nostāja. "Visā Eiropā taisa mazus sociālās aprūpes centrus, bet "Ezerkrastos" kopā būtu vairāk par 500 cilvēkiem," norādīja Mihailova.

"Kauguros" ir 70 klienti un viņi dzīvo pa diviem vienā istabiņā, bet citur situācija ir daudz sliktāka, jo cilvēki dzīvojot pat pa četriem vai pieciem cilvēkiem vienā istabā, stāstīja Mihailova un retoriski vaicāja, kāpēc nepārceļ cilvēkus no pārblīvētajiem centriem uz jaunizveidoto korpusu.

Jau ziņots, ka no 2015. līdz 2020.gadam plānots izstrādāt individuālā atbalsta plānus apmēram 700 VSAC klientiem un nodrošināt viņu pakāpenisku pāreju uz pašvaldībām, lai saņemtu sociālo pakalpojumu dzīvesvietā un veicinātu sabiedrības izpratni par šo personu iekļaušanos sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!