Foto: LETA

Tiesībsargu neinteresē Labklājības ministrijas (LM) paveiktais saistībā ar situācijas uzlabošanu valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) klientiem, otrdien notikušajā preses brīfingā uzsvēra LM valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, informēja LM.

"Tiesībsargs paziņojot, ka visos valsts sociālās aprūpes centros ir pārkāpumi ar medikamentu lietošanu, publiski apvainojis valsts sociālās aprūpes centros strādājošos. Vienlaikus savā atzinumā Tiesībsargs uzsver, ka secinājumi pamatā nav vērtējami saistībā ar VSAC strādājošo darbinieku darba kvalitāti, bet gan norāda uz ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas sistēmas nepilnībām. Uzskatu, ka nav iespējams izdarīt vispārinātus secinājumus par vairāk kā 4500 cilvēkiem valsts sociālās aprūpes centros, vienā dienā apmeklējot vienu filiāli, jo katrā no filiālēm dzīvo vairāk nekā 150 klientu," uzsver Jaunzeme.

LM nodos izvērtēšanai Veselības inspekcijai faktus par medikamentu lietošanu VSAC, jo medikamentus klientiem izraksta viņu ģimenes ārsti un citas ārstniecības personas.

Pretēji Tiesībsarga paustajam, Jaunzeme norāda, ka klientus VSAC "neievieto". Tieši otrādi – klienti paši izsaka savu vēlmi dzīvot VSAC. Pēc statistikas datiem pašlaik rindā uz VSAC gaida 357 cilvēki. No tiem 36,4% jau saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pašvaldību vai privātpersonu dibinātās institūcijās. 21,4% pašlaik ārstējas psihoneiroloģiska tipa ārstniecības iestādēs un tikai 3,9% saņem alternatīvās aprūpes pakalpojumu pašvaldībās.

Lai gan Tiesībsargs mudina uz ātru rīcību, aicinot nevienu jaunu klientu neievietot sociālās aprūpes centros, bet tā vietā veicinot alternatīvos pakalpojumus, LM uzsver, ka šo aprūpes pakalpojumu pieejamība cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem pašvaldībās ir atšķirīga un tie neattīstās pietiekami strauji. Turklāt, neraugoties uz piesaistītajiem Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem, pašvaldībām ir problēmas turpināt sociālo pakalpojumu sniegšanu pēc projekta noslēgšanās.

LM reaģēja uz Tiesībsarga ārkārtas ziņojumu Saeimai par cilvēktiesību ievērošanu Valsts sociālās aprūpes centros pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. Tiesībsargs jau publiski paudis, ka centros ir konstatēti cilvēktiesību pārkāpumiem Valsts sociālās aprūpes centros pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (VSAC)

"Pārmērīgā medikamentu lietošana VSAC un sociālās rehabilitācijas aktivitāšu trūkums ir ļoti bīstama tendence. Būtībā tā ir cilvēku ķīmiskā ierobežošana," uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Arī iepriekšējos gados tiesībsargs bija konstatējis pārkāpumus VSAC un sniedzis rekomendācijas atbildīgajām institūcijām, bet tās netika izpildītas, pausts Tiesībsarga biroja publiskajā paziņojumā.

Tiesībsarga birojs ir veicis apmēram 30 pārbaudes vizītes ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās aptverot visus Latvijas reģionus. Visas pārbaudes vizītes VSAC 2011. un 2012.gadā notika, piesaistot kompetentu psihiatru. Savukārt 2012.gada nogalē pārbaudes vizītēs piedalījās arī ārvalstu eksperts psihiatrijas jomā Peturs Haukssons, kam ir plaša pieredze monitoringa vizītēs slēgta tipa iestādēs. Viņš bijušais Eiropas Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas rīcības vai soda novēršanai eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!