Foto: LETA

"MTG TV Latvia" (MTG) kanāla "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) vadība vērsusies tiesā pret Latvijas Televīziju (LTV), apgalvojot, ka LTV1 esot noskatījies no viņiem rīta ziņu raidījuma formātu, pavēstīja LTV komunikācijas speciāliste Agita Pudule.

LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte uzsvēris, ka viņu izbrīna šāds konkurentu solis, jo tas būtu tikpat absurdi, kā prasība, ka tikai LNT žurnālisti no rītiem studijā var aicināt viesus un iztaujāt tos.

"Tajā pašā laikā ar šādu prasību LNT var izraisīt publisku diskusiju par to, vai viņu pašu raidījumi nav starptautiski pieņemtu un plaši zināmu formātu kopijas," paudis Belte.

"LNT uzskata, ka LTV, veidojot raidījumu "Rīta Panorāma", ir, pirmkārt, pārkāpusi LNT autortiesības, un, otrkārt, pārkāpusi negodīgas konkurences aizliegumu," iesniegumā tiesai norādījuši LNT pārstāvji, prasot tiesu nodrošināt "Rīta Panorāmas" raidījuma formāta pārtraukšanu un zaudējumu atlīdzības piedzīšanu par negodīgu konkurenci.

Ja tiktu atzīts LNT uzskats, ka aktuālo rīta ziņu raidījuma formāts ir aizsargāts ar autortiesībām, tad pašam LNT būtu bijis jāiegūst formāta tiesības uz šādu rīta ziņu raidījumu, jo pasaulē pirmais tā dēvētais nacionālais brokastu/rīta raidījums ir ASV kanāla NBS raidījums "Today", kas ēterā pirmoreiz tika pārraidīts 1952.gada 14.janvārī, un tā formāts tika atdarināts daudzās citās televīzijās visā pasaulē, norāda LTV.

"Ja, piemēram, tiesa atzītu LNT tiesības uz rīta ziņu raidījuma formātu, LNT iegūtu monopolu uz rīta ziņu raidījuma pārraidīšanu, tas liegtu ne tikai LTV, bet jebkuram citam televīzijas kanālam veidot līdzīga koncepta aktuālo rīta ziņu raidījumu," paskaidrojis Belte, uzsverot, ka LTV ir gatavs savu viedokli aizstāvēt tiesā.

LTV uzsver, ka "Rīta Panorāma" ir ēterā jau kopš 2013.gada septembra, bet pretenzijas LNT sācis izteikt tikai 2015.gada februārī. LTV pieļauj, ka prasība saistīta ar mainīto spēku samēru tirgū – pēdējo piecu mēnešu reitingi liecina, ka LTV1 kļuvis par otru visvairāk skatīto kanālu Latvijā, apsteidzot LNT.

"Šis izskatās kā izmisuma solis pēc neveiksmīgā mēģinājuma ar politisko lobiju starpniecību un atsevišķu politiķu atbalstu tikt pie sabiedriskā pasūtījuma,'' norādījis Belte, paužot, ka tā izskatās pēc apzinātas un mērķtiecīgas darbības pret Latvijas sabiedrisko mediju.

MTG TV vadītāja Latvijā Baiba Zūzena apstiprinājusi, ka kompānija ir iesniegusi lietu tiesā, pamatojoties uz "autortiesību pārkāpumu un negodīgas konkurences aizlieguma neievērošanu".

"Ir izmantots LNT rīta ziņu raidījuma „900 sekundes” formāts, lai izveidotu LTV rīta ziņu raidījuma konceptu „Rīta Panorāma”. Pēc LTV darbībām skatītājam rodas iespaids, ka LNT un LTV ir viens un tas pats rīta ziņu raidījums, jo notikusi klaja raidījuma formāta pārņemšana. Šobrīd pēc LNT pieteikuma ir ierosināta tiesvedība un lieta tiks izskatīta pirmās instances tiesā, kurai būs jāizlemj jautājums par raidījuma formāta aizsardzību no autortiesību viedokļa un par to, vai konkrētie faktiskie apstākļi un LTV darbības liecina par negodīgu konkurenci," paudusi Zūzena.

Viņa norādījusi, ka LNT nevar komentēt LTV izteikumus par prasības nepamatotību, jo šo jautājumu "demokrātiskā valstī var izlemt tikai un vienīgi tiesa".

"Šis ir juridisks strīds un mēs paļaujamies, ka tas tiks godprātīgi un taisnīgi izšķirts tiesā, jo Latvijā kā jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī pastāv noteikumi intelektuālā īpašuma aizsardzībai un negodīgas konkurences aizliegumam, kas arī ir LNT prasības pamats. Uzskatām, ka šī emocionālā vēstule ir mēģinājums strīdu risināt ārpus tiesas zāles, ietekmējot sabiedrisko domu un, iespējams, arī tiesas procesu un gala lēmumu," piebildusi Zūzena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!