Foto: LETA

Lai gan Latvijas Pensionāru federācijai (LPF) un labklājības ministrei Ilzei Viņķelei ("Vienotība") ir būtiskas viedokļu atšķirības vairākos sociālās politikas jautājumos, pensionāru līdere Aina Verze kara stāvokli ar ministriju neveidos.

LPF pieļauj, ka būs jāpiekāpjas jautājumā par pensionēšanās vecuma palielināšanu, ko ministrija vēlas jau no 2014.gada, atzina Verze.

"Kara stāvokli jau neveidosim. Mēs runāsim. Un Viņķele ir gatava runāt ar mums," sacīja Verze.

18.janvārī notika plaša diskusija par sociālā budžeta ilgtspējas pasākumiem. Ministre paziņojusi, ka neatkāpsies no plāniem pensionēšanās vecumu celt jau no 2014.gada, kaut pensionāri uzstāj uz 2016.gadu.

"Tā koncepcija, kas iepriekšējās ministrijas laikā tika izstrādāta no A līdz Z, bija pārrunāta. Tagad es jūtu, ka tiek izstrādāta cita koncepcija, un kas tajā būs, absolūti nav skaidrs. Bet jūtu, ka tas vairāk attieksies uz nākotnes pensionāriem," secināja Verze.

Viņa gan atzina, ka jautājumā par pensionēšanās vecuma palielināšanu LPF nebūs noteicošā loma.

"Skaidrs, ka mums jau nav pēdējais vārds. Jāpiekāpjas būs, tā es jūtu. Bet es nevaru uzreiz tā – vienu dienu mums ir tāda nostāja, otru dienu – tāda. Bet valdība un ministrija, un likumdevējs uzskata, ka ir jāpieņem tāds variants, viss ir viņu rokās. Mēs paliekam katrs savā upes krastā, šoreiz kopā ar arodbiedrību," norādīja līdere.

LPF uzskata, ka pensionēšanās vecumu jāsāk palielināt tikai no 2016.gada augstā bezdarba dēļ, kas īpaši skar arī pirmspensijas vecuma cilvēkus. Tāpēc valstij esot jāvērtē, kas izdevīgāk – vai ļaut cilvēkiem pensionēties, vai pabalstīt viņus kā bezdarbniekus.

"Liela daļa cilvēku vienkārši ies pakaļ, jo pensionēšanās vecums sākumā pieaugs ik pa trim mēnešiem. Cilvēkam pensija visu laiku attālināsies. Te ir jāizšķiras, kas valstij ir izdevīgāk. Ja cilvēks ir nostrādājis 30 gadu, viņš ir uzkrājis savu kapitālu, viņam jāļauj to izmantot un iet pensijā. Lai darba tirgu papildina jaunā paaudze. Ar varu paturēt darba tirgū pirmspensijas paaudzi – es tur neredzu loģiku," argumentēja LPF līdere.

Ar satraukumu LPF skatās uz ieceri no nākamā gada palielināt iemaksas pensiju 2.līmenī sešu procentu apmērā no apdrošināšanas iemaksām. "Varētu būt četri procenti. Skandināvijas valstīs nevienā nav vairāk par četriem procentiem. Ir jāmēģina sabalansēt. Ar milzīgu satraukumu skatos, kā veidosies slodze uz sociālo budžetu. Tas ir straujš lēciens," sprieda Verze.

Saskaņā ar LM piedāvājumu un izstrādāto grafiku 2014. un 2015.gada 1.janvārī pensionēšanās vecumu paredzēts paaugstināt par trim mēnešiem, bet no 2016.gada ik gadu to plānots paaugstināt par pusgadu, līdz 2020.gadā būs sasniegts 65 gadu vecums.

Pašlaik Latvijā pensionēšanās vecums ir 62 gadi. Iepriekš valdība ar sociālajiem partneriem vienojās, ka pensionēšanās vecumu sāks palielināt no 2016.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!