Foto: LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) kategoriski iebilst Valsts Zemes dienesta (VZD) sagatavotajai iniciatīvai no nākamā gada paaugstināt nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības, portāls "Delfi" uzzināja LRA Saeimas frakcijā.

LRA deputāti frakcijas sēdē ir pieņēmuši lēmumu aicināt par nozari atbildīgo – tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LNNK) – uz apvienības Saeimas frakcijas sēdi.

Sēdē deputāti lūgs ministram skaidrot paredzamās izmaiņas nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības aprēķinos, kas, kā skaidro frakcijā, tiek izmantotas nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķiniem un līdz ar to paaugstinās nodokļa slogu iedzīvotājiem.

"Nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību paaugstināšana vistiešākajā veidā negatīvi ietekmēs Latvijas iedzīvotājus gan pilsētās, gan laukus reģionos. Faktiski tā ir kārtējā nodokļu sloga iedzīvotājiem palielināšana," uzsvēra LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

"Ja šīs izmaiņas tiks atbalstītas, iedzīvotājiem, kas nespēs nodokli samaksāt, būs vai nu jāmeklē zemākas kvalitātes dzīvoklis vai jāpamet tēva mājas, kurās dzīvots jau vairākās paaudzēs, un jādodas projām no valsts," vērsa uzmanību Liepiņš.

Jau ziņots, ka VZD no nākamā gada mainīs kadastrālās vērtības, ko izmanto NĪN aprēķinam. Pēc šā brīža aplēsēm, daudzviet Latvijā nodokļa maksājums strauji augs gan turīgajiem, gan iedzīvotājiem ar mazākiem ienākumiem.

Kadastrālās vērtības tiks tuvinātas 85% no tirgus vērtības, bet dažiem īpašumiem mainīs vērtību aprēķina modeļus.

Šāds noteikumu projekts 1. aprīlī tiks iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sapulcē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!