Foto: DELFI
Autovadītājus par braukšanu bez OCTA polises vienas dienas laikā var sodīt vairākas reizes, ja pārkāpums fiksēts fotoradarā, norāda Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB).

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, cilvēki nav informēti, ka fotoradari fiksē ne tikai ātruma pārkāpējus, bet arī tos autovadītājus, kuri ikdienā brauc bez OCTA polises. Turklāt sabiedrībā valda mīts, ka par vienu pārkāpumu var sodīt tikai vienu reizi dienā, kaut mums ir bijuši gadījumi, kad cilvēki vienas dienas laikā saņem piecus administratīvā pārkāpuma protokolus. Cilvēki ir neizpratnē un nepatīkami pārsteigti, tomēr sods jāmaksā par katru šādu gadījumu," sacīja LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

LTAB uzsvēra, ka pašlaik Satiksmes uzraudzības biroja rīcībā ir četri pārvietojamie fotoradari, kas fiksē transportlīdzekļa ātrumu bez tā apstādināšanas.

"Fotoradari izslēdz subjektivitāti, arīdzan cilvēcisko aspektu. Nākotnē palielinot fotoradaru skaitu, prognozējam, vēl efektīvāk cīnīties pret vieglprātīgiem autovadītājiem. Patlaban daudzi autovadītāji paļaujas uz aklu laimi, uzskatot, ka viņi nebūs tie, kas nokļūs nelaimē. Braukšana bez OCTA ir ļoti nopietns pārkāpums, līdz ar ko sods 60 latu ir adekvāts. Turklāt sabiedrībai jāņem vērā, ka par braukšanu bez OCTA vienas dienas laikā autovadītāju var sodīt piecas, desmit un pat vairāk reizes, ja šo pārkāpumu fiksēs fotoradars. Līdz ar ko kopējā summa, ko var samaksāt par vienas dienas braukšanu bez OCTA, var būt vairāki simti latu," klāstīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Saskaņā ar LTAB rīcībā esošo informāciju apmēram 3% transportlīdzekļu piedalās ceļu satiksmē bez OCTA polises.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!