Lai taupītu līdzekļus, valsts iestādes savus birojus varētu pārcelt ārpus Rīgas centra, Pierīgā izveidojot vienotu valdības kompleksu, šādu priekšlikumu Ministru kabineta komitejas sēdē izteica ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš (JL), izskatot Finanšu ministrijas (FM) piedāvāto koncepciju vienotai valsts nekustamā īpašuma apsaimniekošanai.
Ministru iebildumu dēļ valdības komiteja šodien šo koncepciju neatbalstīja.

Kariņa ideju par vienotu valdības kompleksu atbalstīja arī satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP), norādot uz pozitīvo ārvalstu pieredzi.

Savukārt veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP) mudināja kolēģus izšķirties par vienotu valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanas sistēmu, jo pašreizējā sadrumstalotā kārtība, pēc Bērziņā domām, "ir laba augsne korupcijai un blēdībām". Veselības ministrija esot gatava nodot savus īpašumus vienotajam pārvaldītājam.

Bērziņš pauda atbalstu valdības kompleksa būvniecībai ārpus Rīgas centra, tomēr par šādu risinājumu nevarēšot panākt vienošanos, kamēr tiks saglabāta pašreizējā valsts īpašumu pārvaldīšanas sistēma, kas esot sadrumstalota un necaurskatāma.

FM piedāvātā koncepcija paredzēja, ka lielu daļu no ministrijām nodotajiem valsts nekustamajiem īpašumiem pārņemtu VAS "Valsts nekustamie īpašumi". Tāpat koncepcijā bija ierosināts Aizsardzības ministrijas nekustamo īpašumu apsaimniekotājam papildus vēl uzticēt ar valsts ugunsdzēsības un glābšanas darbu un robežapsardzi saistīto objektu pārvaldīšanu. Tās ministrijas, kurām saskaņā ar koncepciju vajadzētu nodot savus īpašumus, turpmāk jaunajam apsaimniekotājam maksātu telpu nomas maksu.

Ministri lielākoties bija pret FM priekšlikumiem.

Piemēram, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (JL) uzskata, ka izglītības iestāžu īpašumi ir specifiski, jo tie nenes peļņu, tāpēc to pārvaldīšana nebūtu jāuztic "Valsts nekustamajiem īpašumiem", bet gan jāveido šim mērķim īpaša institūcija.

Savukārt tieslietu ministre Solvita Āboltiņa (JL) iebilda pret iecerēto "Tiesu namu aģentūras" pārziņā esošo īpašumu nodošanu "Valsts nekustamajiem īpašumiem".

Kariņš un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) uzskata, ka FM koncepcija nepiedāvā ar finansējumu saistītos risinājumus, tai skaitā nekonkretizē, kādas varētu būt nomas maksas, iestādēm nomājot telpas no vienotā apsaimniekotāja.

Kultūras ministre Helēna Demakova ministrus informēja, ka Kultūras ministrija jau ir vienojusies ar FM par nekustamo īpašumu nodošanu "Valsts nekustamajiem īpašumiem". Demakova ir pārliecināta, ka tādējādi nekustamie īpašumi tiks labāk apsaimniekoti.

Finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) šodien atzina, ka nekādus jaunus argumentus ministri nav izvirzījuši. Viņš uzskata, ka iebildes ir saistītas ar ministriju nevēlēšanos kardināli mainīt pašreizējo kārtību.

Par jauniem risinājumiem FM ar pārējām ministrijām centīsies vienoties atsevišķās sarunās. Kā norādīja Spurdziņš, pēc šīm sarunām varētu tapt plāns turpmākai valsts nekustamo īpašumu apsaimniekošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!