Foto: AFP/Scanpix

Pirms atgriešanās Latvijā, par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā aizdomās turētais 21 gadu vecais Mārtiņš, vairākus mēnešus pavadījis cietumos Sīrijā un Turcijā, bet šobrīd viņam neesot aizstāvja jeb personas, kura sniegtu juridisko palīdzību, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Kā vēsta "de facto", Mārtiņš vairākus mēnešus bijis ieslodzīts cietumā Sīrijā, taču viņam izdevies izbēgt. Bēguļojot viņš šķērsojis SīrijasTurcijas robežu, taču tur atkal aizturēts un uz laiku ievietots cietumā Turcijā.

Pirms nepilnām divām nedēļām Mārtiņu deportēja uz Latviju. Šeit viņu tur aizdomās par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā, par ko draud brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem.

Persona, kas ir sastapusi Mārtiņu pēc viņa atgriešanās Latvijā, "de facto" atklājusi, ka "Mārtiņš ir informēts par savām tiesībām, bet, visticamāk, tās neapzinās". Proti, Mārtiņam nav advokāta – personas, kura sniegtu juridisko palīdzību. Drošības policija (DP) raidījumam skaidrojusi, ka tikušas "ievērotas visas Kriminālprocesa likumā noteiktās normas" un ,,aizdomās turētā persona ir informēta par savām tiesībām uz aizstāvību".

Mārtiņš no Latvijas aizbraucis 2014. gada septembrī, bet Krimināllikumā pants "par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā" parādījās tikai pusgadu vēlāk – 2015. gada februāra beigās. Proti, brīdī, kad Mārtiņš pameta Latviju un, iespējams, pievienojās teroristiskajam grupējumam "Daesh" Sīrijā, viņa rīcība nebija kriminālsodāma, vēsta raidījums.

Kā vēsta "de facto", islāmam Mārtiņš pievērsies pēc 11. klases – 2013. gada vasarā. Mārtiņam skolā draugu neesot bijis, turpretim datorspēļu vietnē internetā viņš iepazinies ar savu vienaudzi no Somijas, ar kuru kopā piereģistrējušies vienā no lielākajiem musulmaņu forumiem. Tajā Mārtiņš čatojis līdz brīdim, kad devies prom no Latvijas.

Pirmais ieraksts vietnē tapis neilgi pēc viņa 19. dzimšanas dienas – 2013. gada 13. novembrī. Tajā jaunietis rakstījis: ,,Asalamu, Aleykum, es esmu tikko Islāmā konvertējies latvietis. Es vēlētos sākt lūgt, nekad to vēl neesmu darījis, tāpēc vēlētos dzirdēt kādu padomu par to, kā sākt un motivēt sevi. Lielākā problēma ir tā, ka es dzīvoju kopā ar vecākiem un tēvs ir noskaņots pret Islāmu. Ja viņš uzzinātu, ka esmu pieņēmis Islāmu, pilnīgi noteikti mani izmestu no mājām." Saskaņā ar "de facto" vēstīto, sākotnējos ierakstos pārsvarā pausta interese par islāma praktizēšanu un aprakstītas ikdienas gaitas.

Mārtiņa skolotāja atceras, ka ,,viņa pasaule bija internets un dators". Savukārt ciematā, kurā dzīvoja Mārtiņš, veikalā sastaptā pārdevēja novērojusi, ka puisis ,,bija tāds vienpatis vairāk". Pēdējā skolas gadā Mārtiņš neesot apmeklējis nevienu klases pasākumu, kā arī neesot ieradies arī uz savu izlaidumu un pārstājis klausīties mūziku.

Pēcāk ieraksti forumā kļuvuši agresīvāki un liecinājuši par atbalstu "Daesh". Turklāt aizvien biežāk Mārtiņš interesējies par džihādu un mocekļa nāvi.

Pirms diviem gadiem – 2014. gada augusta beigās – forumā vairs nav neviena ieraksta no Mārtiņa un viņa somu drauga, vēsta raidījums. Dažus mēnešus vēlāk parādījusies publikācija Somijas medijā ''Yle'' – kāda somu žurnāliste bija sarakstījusies ar Mārtiņa draugu. Viņš pastāstījis, ka abi ar Mārtiņu septembra beigās devušies uz Sīriju. Soms tobrīd kara laukā vēl nebija devies, taču esot veicis sarga pienākumus.

Mārtiņš uz "de facto" vēstulēm nav atbildējis. Arī sev zināmam cilvēkam viņš neatklāja savu atrašanās vietu un patieso nodarbošanos. ,,Tad viņš no online pazuda, es kaut ko vēl viņam uzrakstīju un viņš neatbildēja man vairs," atceras persona, atklājot, ka par Mārtiņa pievēršanos islāmam, uzzinājusi no medijiem, ,,ziņas skatījos, ka viņš ir Sīrijā, ko viņš tur rakstījis. Es biju šokā!"

Nav zināms, vai Mārtiņš uzturējis kontaktus ar ģimeni. Mārtiņa tēvs pirms gada "de facto" noliedza, ka viņam vispār ir dēls. Savukārt šonedēļ sastaptā Mārtiņa māte runāt ar raidījumu nevēlējās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!