Foto: DELFI
Latvijas Televīzija un Advokātu atbalsta biedrība aicina Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāju, izskatot sūdzību, atcelt tiesneša akceptēto lēmumu par kratīšanas izdarīšanu žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietā kā juridiski nepamatotu un pretlikumīgu, informēja LTV.

Pēc kratīšanas LTV ceturtdien vērsusies pie Advokātu atbalsta biedrības ar lūgumu izvērtēt, vai nav noticis uzbrukums preses brīvībai un sniegt ieteikumus LTV kā sabiedriska medija turpmākajai rīcībai šajā jautājumā.

Tāpat LTV un Advokātu atbalsta biedrība aicina ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju Arvīdu Kalniņu izvērtēt Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurores Ilonas Minajevas rīcību, akceptējot lēmumu par kratīšanas izdarīšanu žurnālistes dzīvoklī.

LTV un Advokātu atbalsta biedrība uzskata, ka "procesa virzītāja un tā atbalstītāju rīcība ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums, kā arī masu saziņas līdzekļu un žurnālistes likumīgas darbības nepamatota ierobežošana, kuru nolūks - atbalstīt zināmu aprindu politisku pasūtījumu, slēpjot no sabiedrības nodokļu maksātāju naudas nepamatotu izlietošanu un valsts pārvaldes reformas bremzēšanu," teikts LTV paziņojumā.

Latvijas Televīzija pilnībā aizstāv žurnālistu tiesības informācijas avotu atklāt tikai saskaņā ar tiesas lēmumu. "Pretējā gadījumā šāda klaja iejaukšanās žurnālista darbā un privātajā dzīvē uzskatāma ne tikai par draudu žurnālista privātajai dzīvei, bet arī sabiedrības tiesībām uz objektīvu un atklātu informāciju. Un tas ir ļoti bīstams precedents. Kratīšanu Latvijas Televīzijas žurnālistes dzīvoklī asociēju ar valsts varas nelikumīgu vēršanos pret visu Latvijas žurnālistu saimi. Tāpēc esmu patīkami pārsteigts par sabiedrības aktivitātēm šodienas piketos. Manuprāt, sabiedrībai jābūt gatavai aizstāvēt savus medijus, ja vēl turpināsies šāda veida uzbrukumi plašsaziņas līdzekļiem," ir pārliecināts LTV ģenerāldirektors uzsver Edgars Kots.

Jau vēstīts, ka policija otrdien VID EDS datu noplūdes lietā aizturēja Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas fakultātes pētnieku Poikānu. Policija paziņoja, ka Poikāns pilnībā atzinis vainu viņam inkriminētajos noziegumos – policija viņu tur aizdomās par nelikumīgām darbībām ar fiziskas personas datiem un automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm, ja tas izraisījis smagas sekas. Par pēdējo nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Informācija par iespējamo Neo aizturēšanu medijos parādījās trešdien, kad nāca klajā ziņas par kratīšanu Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" žurnālistes Naglas mājās. Ekonomikas policija žurnālistes mājās kratīšanu veikusi, uzskatot, ka viņai ir informācija par Neo. Policija izņēmusi žurnālistes privāto datoru un citus datu nesējus.

Par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS kļuva zināms februārī - noplūda aptuveni 7,5 miljoni dokumentu ar valsts iestāžu un uzņēmēju finanšu datiem. Virtuālā persona Neo, kas sevi dēvēja par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, ik pa dažām dienām publiskoja šajā datu sistēmā iegūtus algu sarakstus. Par notikušo pirmie ziņoja LTV raidījums "De facto".

Neo skaidroja, ka sistēmu nav "uzlauzis", bet gan izmantojis tajā esošo "drošības caurumu". VID saistībā ar notikušo noplūdi disciplināri sodīja vairākus Informātikas pārvaldes darbiniekus, bet Finanšu ministrija paziņoja, ka sistēma ir uzlabota un iegūt datus no tās vairs nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!