Foto: LETA

Latvijā steidzami nepieciešama zinātnisko grādu nomenklatūras sakārtošana, bet saistībā ar apšaubītajiem doktora grādiem mākslā arī Latvijas Universitātē (LU) nepieciešamas atkārtota promocijas procedūra, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Ministre norāda, ka iecerēts tuvākajā laikā sākt darbu pie zinātnisko grādu nomenklatūras sakārtošanas. Lai arī divi zināmie doktora grādu skandāli ar šo procesu neesot tieši saistīti, bet zināmā mērā to katalizējuši.

"Tuvākajā laikā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā notiks atkārtotā promocijas procedūra. Kaut arī situācija ar LU mākslas doktora grādiem ir atšķirīga - doktora studiju programma mākslas zinātnēs tika īstenota atbilstoši noteikumiem -, arī šeit būtu nepieciešama atkārtota promocijas procedūra - un tikai šo pašu doktoru labad," uzskata ministre.

Druviete gan atzīst, ka, izmantojot tiesiskās paļāvības principu, apšaubīto doktora grādu ieguvēji var iet uz tiesu, var pierādīt, ka viņiem ir taisnība, un atteikties no atkārtotas promocijas. "Taču mēs zinām, cik pasaulē rūpīgi tiek vērtēti doktora grādi. Ja šie cilvēki vēlēsies strādāt kādā ārvalstu augstskolā vai vadīt nozīmīgu zinātnisku projektu, neviens nevar garantēt, ka šis gadījums, kas izskanējis pietiekami skaļi, viņiem nenogriezīs ceļu uz šo amatu. Tādēļ es aicinu šos lieliskos speciālistus, kuri kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, piekrist šai atkārtotai promocijas procedūrai, līdz ar to izslēdzot jebkādas šaubas par savu kvalifikāciju, lai neviens nekad nevarētu apšaubīt viņu iegūtā doktora grāda likumību," uzsver ministre.

Kā ziņots, pērn Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), izvērtējot tā rīcībā esošo informāciju, secinājis, ka LU ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē.

"Latvijas Universitāte nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem," skaidroja IKVD. Tāpat LU apvienotās promocijas padomes sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki, lai gan nepieciešami ir pieci zinātnieki, kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē.

LU nebija tiesīga pieņemt pretendentu dokumentus mākslas doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu. Augstskolas apvienotā promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu mākslas zinātnē un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par mākslas zinātnes doktora zinātniskā grāda iegūšanu. Turklāt atsevišķi noteiktie promocijas darbu recenzenti nebija attiecīgās zinātnes apakšnozares eksperti, klāsta kvalitātes dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!