Foto: LETA

Sekojot pasaules vadošo universitāšu, piemēram, Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Birojnīcu projekta “LU Open Minded” ietvaros ikvienu interesentu, neskatoties uz vecumu un priekšzināšanām, aicinās izzināt aktuālas tēmas kopā ar labākajiem Latvijas lektoriem. Bezmaksas bakalaura līmeņa izglītība latviešu valodā tiešsaistē Latvijā tiks piedāvāta pirmo reizi, tādējādi iezīmējot būtisku pavērsienu mācību procesa organizācijā, portālu “Delfi” informēja iniciatīvas idejas autors Reinis Tukišs.

Savukārt portāls "Delfi" piedāvās šo lekciju video kopsavilkumus. 

Iniciatīvas „LU Open Minded" misija ir bakalaura līmeņa zināšanas, kas tradicionāli bijušas pieejamas tikai universitātēs, bez maksas padarīt pieejamas elektroniski. Īpaši nozīmīgi tas ir ņemot vērā pasaules izglītības tendences, kad arvien vairāk vadošu augstskolu publisko savus mācību materiālus tiešsaistē, tādējādi pašos pamatos mainot zināšanu nodošanas principus un mācīšanās iespējas.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš norāda, ka "šobrīd pasaulē ir iezīmējusies jauna un ļoti interesanta iniciatīva - dažādi mācīšanās veidi tiešsaistē. Daudzas pasaules lielās universitātes ir padarījušas savus kursus brīvi pieejamus. Tad, kad tas parādījās, man bija interesanti pamēģināt. Es to izdarīju un, pirmo reizi, klausoties šādus elektroniskus kursus, man bija sajūta, ka es esmu ne tikai pasīvs klausītājs, bet ka es aktīvi mācos un tas rezultāts, ko es iegūstu, ir jaunā līmenī. Rezultātā radās doma, ar ko tad mēs esam sliktāki Latvijā? Latvijas Universitātei arī vajadzētu piedāvāt šādus kursus. Tuvākajā laikā mēs to sāksim darīt."

Savukārt Tukišs uzsver, ka projekta mērķis ir piedāvāt paraudzīties uz mācīšanos plašākā kontekstā. „Uz mācīšanos nevajadzētu lūkoties tikai kā uz procesu ar mērķi kaut ko iegūt sev - piemēram, diplomu vai konkrētas kvalitātes. Mācīšanās var būt arī pilnvērtīgs un pašpietiekams laika pavadīšanas veids - aizraujoša izzināšana, jēgpilna socializēšanās. Es būtu priecīgs, ja šī projekts kalpotu arī kā apliecinājums tam, cik interesanta spēj būt mācīšanās pati par sevi."

Sākot ar 2014. gada 13. janvāri LU "Open Minded" elektroniski piedāvās trīs lekciju kursus. LU politikas zinātnes nodaļas docents Ivars Ījabs lasīs lekciju kursu „Nācijas un nacionālisms: tapšana, izpausmes, perspektīvas", apskatot nacionālisma veidošanās nosacījumus Eiropas un Latvijas kontekstos. Astronoms Ilgonis Vilks lasīs kursu „Visuma noslēpumus šķetinot", savukārt Ķīnas kultūras speciālists Kaspars Eihmanis kursā „Budisms Rietumu lielpilsētu iemītniekiem" apskatīs budisma tradīcijas filozofiskos, garīgos un reliģiskos aspektus Austrumu un Rietumu kultūrās.

Katrā kursā būs 12 lekcijas, kuras tiks lasītas vienu reizi nedēļā trīs mēnešu garumā. Lekcijas un lasīšanas materiāli būs pieejami vietnē www.openminded.lv bez maksas, par brīvprātīgiem ziedojumiem.

Apmeklējot lekciju kursus klātienē par maksu, interesentiem būs iespēja izbaudīt papildu privilēģijas - piedalīties īpaši organizētos semināros un diskusijās ar lektoriem, kā arī kārtot pārbaudes darbu lekciju kursa beigās, par kursa apmeklējumu saņemot rakstisku apliecinājumu. Maksa par vienu lekciju kursu - 60 lati. Vietu skaits ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!