Foto: F64
Izsludināta bezmaksas pieteikšanās diviem jauniem akadēmiskajiem tiešsaistes lekciju kursiem par fizikas paradigmām un vadonismu Latvijā, informē projekta "LU Open Minded" pārstāvji.

Tiešsaistes studiju process ietver regulāru lekciju skatīšanos, literatūru, pārbaudes darbu un apliecinājumu par kursa pabeigšanu tā noslēgumā. Arī lekciju kursiem iespējams pieteikties tiešsaistē

Kā atzīmē Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, kurš publiski zināms kā citu pasaules universitāšu tiešsaistes kursu vairākkārtējs klausītājs: "Projekta pirmā kārta labi parāda, ka arī Latvijā pēc šāda piedāvājuma ir plašs pieprasījums, kas spēj ieinteresēt pat pāris tūkstošus klausītāju."

"Pastāvīgs izglītošanās process neizbēgami kļūst par daļu no moderna cilvēka dzīves. Ir liels gandarījums redzēt, ka arī Latvijā visdažādāko vecumu un profesiju cilvēki nododas nopietnām un aizrautīgām studijām. Ir prieks piedāvāt šādu iespēju," atklāj "LU Open Minded" idejas autors un attīstītājs Reinis Tukišs.

Kursu "Fizikas paradigmu spēks un bezspēcība", sākot ar 24. aprīli, lasīs viens no Latvijas talantīgākajiem jaunajiem fiziķiem – LU Fizikas un matemātikas fakultātes asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Kurss stāstīs, ko mums sniedz nozīmīgākās fizikas un matemātikas paradigmas un kā šīs mācības iezīmē mūsu (ne)zināšanas robežas.

"Ja tevi fascinē un reizēm varbūt biedē tādas nevieglas koncepcijas kā determinētais haoss, entropija, kvantu nenoteiktība vai fizikālais vakuums, tad šis kurss ir tev! No kursa klausītāja tiek sagaidīta zinātkāre un filozofiskā interese par to, kā pasaule darbojas, kā arī zināma intelektuāla drosme un pacietība," stāsta pats lektors. Kurss klātienē notiks Latvijas Universitātes telpās.

Kursu "Pārvērtējot vadonismu Latvijā: Kārlis Ulmanis vēsturē, kultūrā un atmiņā", kuru izveidojis vēsturnieks Kaspars Zellis savukārt lasīs septiņi vēsturnieki un ideju pētnieki (viņu vidū prof. Aivars Stranga, prof. Vita Zelče, prof. Deniss Hanovs). Tas izveidots par godu 15. maija apvērsuma 80. Gadskārtai.

Kursā apskatītie temati ietvers jautājumus, vai 15. maija apvērsums bija likumsakarīgs, cik pamatotas ir cilvēku atmiņas par Ulmaņa laika ekonomisko uzplaukumu, vai tiešām režīms bija "maigs", vai Vadonim varam pārmest kolaborāciju ar padomju okupācijas režīmu un citus. Kursa lekcijas notiks "Birojnīcas" telpās Berga bazārā trešdienu vakaros.

Projekta pirmajā kārtā tika pieteikti trīs lekciju kursi - Ivara Ījaba "Nacionālims", astronoma Ilgoņa Vilka "Visuma noslēpumus šķetinot" un sinologa Kaspara Eihmaņa "Budisms Rietumu lielpilsētu iedzīvotājiem". Studijām kursos tiešsaistē pieteicās ap 2000 klausītāju. Nākamnedēļ gaidāms lekciju kursu noslēgums.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!