Foto: F64

Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš uzskata, ka augstskolām vajadzētu nevis cīnīties ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, kur iesācis vērienīgas reformas augstākajā izglītībā, bet gan palīdzēt viņam, jo augstskolām ir vairāk resursu nekā ministrijai, intervijai laikrakstam "Neatkarīgā" atzinis Auziņš.


Viņš atgādinājis, ka Ķīļa piedāvājums vērtēt augstskolu programmas un izglītību kvalitāti nav nekas jauns, par to spriests jau 2009.gadā, bet "tagad vienkārši no runāšanas esam pārgājuši ne gluži pie darīšanas, bet pie brīža, kad ministrs saka: "Nu, tad darīsim!""

"Un mums vajadzētu nevis pret viņu cīnīties, bet iet palīgā, jo augstskolām intelektuālo un administratīvo resursu ir vairāk nekā ministrijā. LU ir 2500 darbinieku, IZM pēc reformām - ap 200. Bet sistēma iekšienē ļoti pretojas jaunu ideju realizācijai," atzinis Auziņš.

Viņš arī norādījis, ka tas, kā programmas izvērtēja IZM, bija absolūti neprofesionāli un nekvalitatīvi. "Sliktus datus apstrādājot pēc vēl sliktākas metodikas, nekas labāks nevar sanākt. Labi, ka IZM jau ir paziņojusi, ka ne IZM, ne Augstākās izglītības padomes (AIP) skaitliskie vērtējumi nekādu administratīvu lēmumu pieņemšanā izmantoti netiks, ka būs audits, kur atkal ir liela stīvēšanās starp AIP un IZM," klāstījis Auziņš.

Taču viņaprāt AIP projektu nevajadzētu galīgi norakstīt. "Ļoti profesionāli eksperti, kaut vai tās pašas pedagogu programmas, sagrupēja trīs kategorijās: ļoti kvalitatīvas un ilgtspējīgas; tās, kurām ir nelielas problēmas, bet labojamas; tās, kuru tālāka realizācija ir problemātiska. Šis vērtējums nav ārā metams, lai arī tur bija problēmas un skaitliskie indikatori, uz kuru pamata tā vērtēšana tika veikta, manuprāt, bija apzināti slikti definēti," paudis LU vadītājs.

 Jau vēstīts, ka pagājušajā vasarā lielu ažiotāžu radīja Augstākās izglītības padomes veiktais visu Latvijas augstskolu piedāvāto studiju programmu izvērtējums, kurā no gandrīz 900 studiju programmām tikai 55 programmas tika atzītas par nekvalitatīvām.

Studiju programmas tiks vērtētas Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" ietvaros.

IZM, balstoties uz AIP koordinētā studiju programmu izvērtējuma, veica alternatīvu studiju programmu izvērtējumu, kura rezultāti norādīja, kanekvalitatīvu studiju programmu kopumā ir 183.

Paužot savu sašutumu par ministrijas veikto alternatīvo studiju programmu izvērtējumu, kā arī par iecerētajām reformām, kuras rosinājis izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, vairākas augstskolas  pieprasīja ministra demisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!