Foto: F64

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Augstākās izglītības padomes (AIP) vadības ieilgušais konflikts saistībā ar studiju programmu izvērtējumu liedz risināt problēmas augstākās izglītības nozarē, trešdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Latvijas Universitātes (LU) rektors Mārcis Auziņš.

LU rektors gan diplomātiski atturējās sniegt tiešu vērtējumu par AIP vadītāja Jāņa Vētras darbu un iespējami pieļautajām kļūdām. Tomēr Auziņš asi novērtēja IZM un AIP atrašanos pretējās ierakumu pusēs, jo tāpēc "normāli uz priekšu nevirzās nepieciešamie darbi".

"Šāda situācija nevar būt mūžīga," piebilda LU rektors.

Auziņš uzsvēra, ka LU vairāk par šo konfliktu rūp tas, vai notiks augstskolu akreditācija un kas par to maksās. LU rektors izteica cerību, ka līdz vasarai šīs problēmas un neskaidrības būs atrisinātas.

Taujāts par AIP vadīto un ministra Ķīļa asu kritiku izpelnījušos studiju programmu novērtējumu, Auziņš pauda - projekta trūkumi bijuši zināmi jau sen. Pašlaik, runājot par šo programmu izvērtējumu, vairāk uzsvērtas administratīvas problēmas un pārkāpumi, tomēr būtiskāk būtu uzsvērt programmu izvērtējuma saturiskos trūkumus, piemēram, studiju programmu vērtēšanas kritēriju izvēli.

Pašlaik pēc iespējas ātrāk būtu nepieciešams atslepenot audita rezultātus, lai varētu ar tiem sīkāk iepazīties, teica Auziņš. Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka IZM to apņēmusies izdarīt jau tuvākajā laikā.

Jau vēstīts, ka, lai arī auditā atklāti, iespējams, krimināli sodāmi Augstākās izglītības padomes (AIP) vadībā notikušā studiju programmu izvērtējuma procesa pārkāpumi, tā rezultātus tomēr daļēji varētu izmantot ar nolūku ietaupīt gan naudu, gan laiku, kas būtu vajadzīgi jauna novērtējuma organizēšanai.

Šis būs viens no iespējamiem scenārijiem, ko Izglītības un zinātnes ministrija(IZM) piedāvās uz nākamās nedēļas valdības sēdi.

IZM sliecoties atbalstīt iespēju daļēji izmantot AIP vadīto studiju programmu novērtējumu, kura izstrāde ilgusi vairākus gadus un izmaksājusi ap miljonu latu, jo šī pētījuma rezultāti ir "sasieti" ar studiju programmu akreditācijas procesu, kas, organizējot jaunu novērtējumu, draudētu apstāties pat uz vairākiem mēnešiem, iepriekš klāstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš piebilda, ka tam piekrītot arī ministrijas sadarbības partneri - Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra ASIIN, kas piekristu pārskatīt AIP paveikto novērtējumu.

Ministrs atkārtoti atzina, ka jebkurā gadījumā par AIP vadītāja pieļautajiem pārkāpumiem, kā arī saistībā ar vairāku novērtējumā iesaistīto ekspertu veikumu vērsīsies Ģenerālprokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!