Foto: F64

Latvijai ir svarīgi piesaistīt ārvalstu studentus, šodien konferencē "Augstākās izglītības internacionalizācija" norādīja Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.

Pēc rektora vārdiem, konferences tēma ir ne tikai interesanta, bet arī svarīga, jo augstākās izglītības internacionalizācija ir globāli svarīgs temats. Auziņš atzīmēja, ka studentu skaits, kas studē ārpus savām valstīm, ļoti strauji pieaug. Tādēļ arī Latvijai ir svarīgi piesaistīt vairāk ārvalstu studentus. Rektors piebilda, ka Latvijā jau tagad pieaug ārvalstu studentu skaits.

Runājot par to, kāpēc Latvijai ir nepieciešami ārvalstu studenti, Auziņš kā vienu no iemesliem minēja to, ka samazinās vietējo studentu skaits. Tādējādi veids, kā varētu panākt studentu skaita saglabāšanu vai palielināšanos, ir starptautisko studentu piesaiste. Universitātes vadītājs gan apgalvoja, ka tas neesot galvenais iemesls.

Auziņš uzsvēra, ka Latvijā augstskolās ir nepieciešama internacionāla vide, lai starptautiskie studenti sastrādātos ar vietējiem studentiem ikdienas dzīvē. Tas novērstu problēmas strādāt kopā ar cilvēkiem no citām nācijām. Turklāt arī studiju laikā izveidotās draudzības saites, kas nereti ir ļoti ilgstošas, varot vēlāk palīdzēt karjeras veidošanā.

Konferences mērķis ir pievērst sabiedrības un lēmumu pieņēmēju uzmanību iespējām, ko sniedz augstākās izglītības internacionalizācija ekonomikas izaugsmes kontekstā. Augstākās izglītības internacionalizācija Latvijai nozīmētu starptautisku pieredzes apmaiņu un daudz intensīvāku ārvalstnieku zināšanu, kompetences un pieredzes ieplūšanu nekā patlaban.

Konference tiek rīkota Eiropas Reģionālā attīstības fonda "Interreg 4a" Centrālbaltijas programmas atbalstītā projektā "Expat: Inovatīvi pakalpojumi pasaules talantu piesaistei Baltijas jūras reģionam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!