Foto: DELFI Aculiecinieks

Luterāņu baznīcā ir pietrūkušas atklātas, godīgas un taisnīgas debates par sieviešu ordināciju, jo ir neparasti, ka baznīca, kas jau reiz ir iesākusi ordinēt sievietes, atgriežas pie kārtības, ka sievietes netiek ordinētas, intervijā Latvijas Radio piektdien sacīja Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātes dekāne Dace Balode.

"Ar šo lēmumu Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB) tiktu nostiprināta jau 20 gadus esoša prakse neordinēt sievietes, un tas tomēr ir tāds unikāls gadījums pasaules kontekstā, kur baznīca, kas jau reiz ir iesākusi ordinēt sievietes, atgriežas pie prakses, kad sievietes netiek ordinētas. Neparastāks ir gadījums, ka šis aizliegums tiktu ierakstīts baznīcas Satversmē. Viena lieta ir tas, ka baznīcas Sinode izšķiras, ka baznīca neordinēs sievietes, otra lieta, ka tās pamatdokumentā tiek ierakstīts, ka tikai vīrietis drīkst lūgt pēc ordinācijas. Tas nozīmētu to, ka pēc likuma baznīcā ir iespēja represēt tos, kas aizstāv sieviešu ordināciju," sacīja Balode.

Pēc viņas vārdiem, šķiet lielākā daļa atbalsta grozījumus, bet ir mācītāji, kas šādu baznīcas attīstību neaizstāv. Viņasprāt, luterāņu baznīcā pietrūkušas atklātas, godīgas un taisnīgas debates.

"Luteriskās baznīcas iekšienē tām sievietēm, kas jau strādā baznīcā, tiek pielikta klāt vēl viena nasta jau šobrīd ne vienkāršajā atmosfērā, viņu kalpošana baznīcā tiek lieku reizi novērtēta zemāk," viņa komentēja. Tas arī pasliktinās LELB un luteriskās baznīcas ārpus Latvijas attiecības, kur vadītāja ir arhibīskape, un neuzlabos attiecības ar baznīcu, kas sievietes ordinē.

"Kāpēc tieši šobrīd aktualizējas atkal no jauna, jo 20 jau netiek ordinētas sievietes? Līdz šim tas bija vienpersonisks baznīcas vadītāja moratorijs. Varbūt tas ir neokonservatīvisma uzplaukums Eiropā kopumā, īpaši Austrumeiropā un arī Krievijā, kur arvien vairāk tiek uzsvērtas konservatīvas vērtības, ko savieno ar noteiktu politiku, pārvaldes tendencēm, kas iet ziņāmā mērā drīzāk autoritārisma virzienā vai mazāk demokrātiskas, kas ir bijušas līdz šim," viņa teica.

Jau ziņots, ka Rīgas Domā 3.jūnijā un 4.jūnijā notiks Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) 27.Sinode, kurā tiks izskatīts arhibīskapa ziņojums, pārrunāts baznīcas budžets un lemts par baznīcas Satversmes izmaiņām.

Latvijas luterāņu baznīca savā Satversmē plāno arī nostiprināt normu, ka ordināciju var lūgt tikai vīrieši, liecina mājaslapā publicētais projekts. Iesniegtais priekšlikums, ko iepriekš ir atbalstījusi Mācītāju konference, paredz, ka "ordināciju var lūgt ikviens vīriešu kārtas pretendents (..)". Pašlaik baznīcas Satversmē ir formulēts, ka "ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!