Latvijas Universitātes (LU) un Latvijas Medicīnas akadēmijas (LMA) rektori atzinuši, ka valdības lēmums par abu augstskolu apvienošanu ir neloģisks un negrasās pildīs ministru kabineta pieņemto rīkojumu, jo tas ir neizpildāms.
Tā sacīja akadēmijas rektors Jānis Vētra. Viņš apgalvo, ka tādu viedokli sarunā ar viņu paudis arī jaunais LU rektors Ivars Lācis. "Pēc sarunām ar rektoru mēs abi sapratām, ka abiem ir daudz darāmā katram savā augstskolā un daudz iekšējo problēmu, kas jāatrisina.. Lācis neizrādīja vēlmi iedzīvināt kādu no valdības pieņemtās rīcības plāniem," sacīja Vētra.

Tikmēr speciālās apvienošanas darba grupa dalībnieks un Augstākās izglītības padomes eksperts Pēteris Cimdiņš informēja, ka par pusgadu iekavētais LU un LMA apvienošanās process varētu beigties nākamā gada martā un 2001.\ 2002. mācību gadā studenti jau varēs stāties vienā, apvienotā augstskolā.

Darba grupa nākamnedēļ sanāks kopā un sāks aprēķinu veikšanu, cik izmaksās apvienošana, kas būtu jāpārveido valdības pieņemtajā rīkojumā par apvienošanu un sastādīs apvienošanas grafiku.

Cimdiņš uzsvēra, ka darba grupa nevar apspriest jautājumu par apvienošanas lietderību, pret ko asi iestājas LMA pārstāvji.

"Tas ir politisks lēmums, kurš mums ir saistošs.. ja tiks pieņemts cits politisks lēmums, tad situācija var mainīties," sacīja eksperts.

Savukārt labklājības ministrs Andrejs Požarnovs, kura ministrija pagaidām pārrauga LMA, neizsaka konkrētu viedokli, vai apvienošana ir nepieciešama.

Viņš sacīja, ka vēl ir "jāskatās un jādomā" gan par apvienošanos, gan arī pat to, vai saglabāt Labklājības ministrijas pārraudzībā akadēmiju. Valdība bija iecerējusi LMA pārraudzību nodot Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) līdz ar akadēmijas pievienošanu LU. Pie šiem jautājumiem joprojām strādājot darba grupas un pēc iepazīšanās ar to vērtējumu varēšot izteikties konkrētāk.

Citās domās ir izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, kurš sacīja, ka "apvienošanai noteikti jānotiek, taču ar tās realizāciju būs daudz strīdu un problēmu". Viņš apvienošanās lietderību pamato ar iepriekšējās valdības pieņemto lēmumu par apvienošanu un Satversmes tiesas spriedumu. Apvienošana valstij varētu izmaksāt aptuveni 1,2 miljonus latu, minēja izglītības ministrs.

LMA rektors uzskata, ka pagājušais laiks kopš lēmuma par apvienošanu pierādījis, ka lēmums ir muļķīgs un neizpildāms, nav idejiski un finansiāli pamatots. Akadēmijā veiktie aprēķini liecinot, ka augstskolu apvienošanai būtu nepieciešami aptuveni 800 tūkstoši latu.

Vētra sacīja, ka ir pārliecināts par valsts finansējuam saņemšanu tieši Latvijas Medicīnas akadēmijai, kaut gan situācija ir divdomīga - pēc valdības lēmuma jaunajā mācību gadā Latvijas universitātei bija jāpievieno akadēmija. Tādējādi tiktu likvidēta LMA.

Medicīnas akdēmijā ir beigusies jauno studentu uzņemšana un tā ir bijusi pat veiksmīgāka par pērno gadu, jo pieteikušies vairāk reflektantu, sacīja Vētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!