Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) neplāno slēgt institūtus, kas Latvijas zinātnes starptautiskajā izvērtējumā ieguvuši vāju vērtējumu, bet apsvērs to apvienošanu ar citām universitātes struktūrvienībām, skaidroja LU Preses centrā.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sadarbībā ar Ziemeļvalstu Ministru padomes sekretariātu ir veikusi Latvijas zinātnes starptautisko izvērtējumu, kurā secināts, ka Latvijā līdzās 49 spēcīgiem un 77 apmierinošiem zinātniskajiem institūtiem un augstskolu struktūrvienībām ir 22 vāji, kurus eksperti iesaka slēgt.

Tā vietā, lai slēgtu vāji novērtētos institūtus, IZM plāno tiem ar 2015.gada 1.janvāri neaprēķināt un nepiešķirt zinātnes bāzes finansējumu. Šo institūciju vidū ir arī LU Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts un Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts.

Universitātes pārstāvji norāda, ka abi institūti šobrīd darbojas aktīvi un piedalās pētījumos. Turklāt tiem piešķirts gan valsts finansējums, gan apgūti Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

Vienlaikus tiek plānots, ka nākotnē abi institūti varētu tikt apvienoti ar citām zinātniskajām institūcijām, ar kurām tiem izveidojusies cieša sadarbība. Piemēram, Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūts varētu tikt apvienots ar LU Kardioloģijas institūtu un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu, bet Ģeodēzijas un ģeoinformātikas institūts - ar LU Atomfizikas un spektroskopijas institūtu.

Apvienošana atrisinātu arī finansējuma jautājumu, norāda LU pārstāvji. "Atsevišķi nevienai iestādei valsts finansējumu nepiešķir, bet gan visus līdzekļus saņem Latvijas Universitāte un pēc tam tos sadala. Šis princips nemainīsies, un arī turpmāk tiks finansēta pētniecība šajās jomās," skaidro LU Preses centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!